Project

ARC18: Prinses Máxima Centrum, Utrecht – LIAG Architecten en bouwadviseurs

Architectuur

In het Prinses Máxima Centrum komen zorg en onderzoek op het gebied van kinderoncologie samen. De architectuur ondersteunt de doelstelling van dit nationaal centrum maximaal, namelijk 100% genezing en optimale levenskwaliteit. In dit gebouw gaan niet alleen de kinder- en onderzoekswereld naadloos in elkaar over, maar ook de binnen- en de buitenwereld. Dit kinderoncologisch centrum straalt optimisme uit.

Hoe ziet een ziekenhuis voor kinderen eruit? Hoe ervaar je zo’n omgeving, waar je als kind niet zou willen zijn, toch als prettig? Deze vragen stonden centraal tijdens het ontwerpproces. Het gebouw straalt ‘optimisme’ en warmte uit, en zet kracht bij de doelstelling van het Prinses Máxima Centrum. Het centrum is bovendien zeer kindvriendelijk vormgegeven: De ‘kinder’ maat is als menselijke maat gehanteerd. De kleuren hebben een positieve invloed op het welbevinden van de jonge patiënten. Het uitgangspunt was om voor hen een ‘thuis’ te maken, waar zij ‘kind’ kunnen zijn.

Prinses Maxima Centrum Utrecht

Ronald Tilleman en Derako/Peter de Ruig

Gebouw straalt optimisme uit

De vormgeving van het Prinses Máxima Centrum is voor kinderen herkenbaar: De witte gevel verwijst naar de witte jassen die de medische professionals dragen. De gekleurde, verticale banden – die refereren aan het wetenschappelijk onderzoek dat hier (ook) plaatsvindt, zoals het analyseren van DNA – maakt de façade dynamisch. Het vrolijke gevelbeeld prikkelt bovendien hun nieuwsgierigheid: Dit aanzicht verandert continu en is afhankelijk van hun positie ten opzichte van het gebouw.

Binnen- en buitenwereld

Tussen binnen en buiten is een sterke relatie aanwezig, vooral door de vele uitzichten en ‘groene’ doorzichten. Het landschap wordt in het gebouw getrokken. Natuurlijke materialen zijn in het interieur verwerkt. Tevens heeft elk bouwblok een binnentuin gekregen. Het kinderoncologisch centrum is open en licht in opzet. De seizoenen, het dag- en nachtritme en de invloeden van het weer kunnen zodoende ook intensiever door de jonge patiënten worden ervaren. De architectuur ondersteunt het genezingsproces van de zieke kinderen. Een ‘healing environment’ is gerealiseerd.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Heidelberglaan 25
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Prinses Máxima Centrum
  • Projectarchitect(en) Arie Aalbers, Thomas Bögl en Erik Schotte
  • Medewerkers Maja Frakowiack, Meagan Kerr, Jordy Aarts, Tjarda Roeloffs-Valk, Martha de Geus, Harmen Landman, Nick Schat, Thomas Witteman en Erik Brummelhaus
  • Adviseur constructie Zonneveld ingenieurs, Rotterdam
  • Adviseur installaties Halmos Adviseurs, Den Haag
  • Adviseur akoestiek Royal HaskoningDHV
  • Adviseur bouwfysica Royal HaskoningDHV
  • Aannemer Visser Smit Bouw, Rotterdam
  • Interieurarchitect MMEK’, Utrecht
  • Landschapsarchitect Bureau B+B, Amsterdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) circa 44.800 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) circa 41.600 m2
  • Bruto inhoud 179.000 m3
  • Netto inhoud 148.000 m3
  • Programma In het Prinses Máxima Centrum komen specialistische zorg en wetenschappelijk onderwijs op het gebied van kinderoncologie samen
  • Voorlopig ontwerp september 2011
  • Definitief ontwerp december 2014
  • Aanvang bouw januari 2016
  • Oplevering maart 2018
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 80.000.000 excl btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 50.0000 excl btw
  • Opdrachtgever Bestuur Prinses Máxima Centrum, Utrecht
  • Ontwerpbureau LIAG architecten en bouwadviseurs, Den Haag

Locatie

Reageer op dit artikel