Project

ARC18: Prinses Máxima Centrum, Utrecht – LIAG

Interieur

In het Prinses Máxima Centrum komen zorg en onderzoek op het gebied van kinderoncologie samen. De architectuur ondersteunt de doelstelling van dit nationaal centrum maximaal, namelijk 100 procent genezing en optimale levenskwaliteit. In dit gebouw gaan kinder- en onderzoekswereld naadloos in elkaar over. Het ontwerp stelt de jonge patiënt centraal: Een ‘thuis’ is gecreëerd, waar zij ‘kind’ kunnen zijn.

Toelichting: LIAG architecten en bouwadviseurs
Fotografie: Ronald Tilleman en Derako/Peter de Ruig

Thuis’ in het ziekenhuis

Het Prinses Máxima Centrum is een omgeving, waar jonge patiënten en hun ouders geborgenheid vinden. Een ‘thuis’ is gecreëerd. De introductie van ouder-kind-eenheid is hier een voorbeeld van: Zowel het kind als de ouders beschikken over een eigen verblijfsruimte. Deze kamers kunnen door een schuifdeur gescheiden of samengevoegd worden. Elk vertrek heeft een buitenruimte. In een huiskamer kan het gezin samen koken en eten. Op deze wijze wordt de thuissituatie nagebootst.

Prinses-Máxima-Centrum-FOT-Ronald-Tilleman

Beeld: Ronald Tilleman

Ontwikkelingsgerichte zorg

In dit centrum wordt ontwikkelingsgerichte zorg aangeboden. De fysieke en mentale ontwikkeling van het kind gaat immers door, ook bij ziekte. De patiënten krijgen bijvoorbeeld les. Verspreid in het gebouw vinden zij diverse leeftijdsgebonden voorzieningen, voor afleiding of om het bewegen of het leren te stimuleren. Zo kunnen zij op de bouwplaats met leeftijdsgenoten of hun familieleden spelen. Ze zijn hier ‘kind’.

Healing environment

Het gebouw ondersteunt het genezingsproces. Een ‘healing environment’ is gerealiseerd: Er is veel uitzicht naar buiten. Het daglicht treedt tot diep het gebouw binnen door patio’s en daklichten. Het gebouw heeft een open opzet met veel zichtlijnen en doorkijkjes. Natuurlijke processen, zoals het dag-en-nacht ritme, de beleving van de seizoenen en het weer, beïnvloeden het herstel en welbevinden van de jonge patiënten (ook) positief.

In het Prinses Máxima Centrum zijn zorg en onderzoek op het gebied van kinderoncologie geconcentreerd in één gebouw. De kinder- en onderzoekswereld gaan naadloos in elkaar over. De hoofdroute door het gebouw fungeert tevens als ontmoetingsruimte voor patiënten, hun ouders, medische professionals en onderzoekers.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Heidelberglaan 25
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Prinses Máxima Centrum
  • Projectarchitect(en) Arie Aalbers, Thomas Bögl en Erik Schotte
  • Medewerkers Maja Frakowiack, Meagan Kerr, Jordy Aarts, Tjarda Roeloffs-Valk, Martha de Geus, Harmen Landman, Nick Schat, Thomas Witteman en Erik Brummelhaus
  • Adviseur constructie Zonneveld ingenieurs, Rotterdam
  • Adviseur installaties Halmos Adviseurs, Den Haag
  • Adviseur akoestiek Royal HaskoningDHV
  • Adviseur bouwfysica Royal HaskoningDHV
  • Aannemer Visser Smit Bouw, Rotterdam
  • Interieurarchitect MMEK’, Utrecht
  • Landschapsarchitect Bureau B+B, Amsterdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) circa 44.800 m2
  • Programma In het Prinses Máxima Centrum komen specialistische zorg en wetenschappelijk onderwijs op het gebied van kinderoncologie samen
  • Voorlopig ontwerp september 2011
  • Definitief ontwerp december 2014
  • Aanvang bouw januari 2016
  • Oplevering maart 2018
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 80.000.000 excl btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 50.0000 excl btw
  • Opdrachtgever Bestuur Prinses Máxima Centrum, Utrecht
  • Ontwerpbureau LIAG architecten en bouwadviseurs, Den Haag

Locatie

Reageer op dit artikel