Project

ARC18: Multifunctioneel Gemeentehuis Waalre – Burobas

Interieur

De nieuwbouw in de bossen van Waalre is een open huis waarvan het interieur naadloos over gaat in de prachtige bosrijke omgeving. Er is een omgeving ontworpen waarin burgerzaken, de bibliotheek, en de foyer van de theaterzaal natuurlijk samen gaan in een gastvrije ambiance.

Voor het gemeentehuis dat in 2012 volledig verwoest werd door een aanslag is een nieuwbouw op dezelfde plek herrezen.

Het interieur is bedacht rondom het thema  ‘het nieuwe samenwerken’. Samen met alle toekomstige gebruikersgroepen van het gemeentehuis is in een serie sessies vastgesteld aan welke eisen het nieuwe interieur moet voldoen. Burobas heeft in samenspraak met alle stakeholders een hybride omgeving bedacht waarin grand-café, bibliotheek, burgerzaken, werkplekken en vergaderen vloeiend in elkaar over gaan.

Interieur nieuwbouw gemeentehuis Waalre door Burobas

Vanuit de opdrachtgever werd ook gesteld dat het nieuwe gemeentehuis een groen gebouw moest worden. Het gemeentehuis is een duurzaam  ‘0-op de meter’-gebouw. De beleving van een ‘groen’ gebouw is vertaald in de sobere aardetinten waarbinnen het levend groen dat gebruikt is, goed tot uitdrukking komt.

In de foyer is een knipoog gemaakt naar een Amerikaanse modernistische bosvilla uit de jaren 40. Centraal in de ruimte staat een haard. De verbinding met het bos is ook op andere plekken zichtbaar gemaakt. In de vergaderzalen zijn schaduwen van bomen gebruikt op de mobiele wanden.

Interieur nieuwbouw gemeentehuis Waalre door Burobas

De gemeente koos ervoor om medewerkers te laten flexwerken in het gebouw. Hiervoor hebben wij een zonering aangebracht in kleur die iets verteld over het gebruik van de ruimte in relatie tot geluid: de beige kleurloze zone is de stiltezone. De groene zone die rechtstreeks in open verbinding staat met de vide is de dynamische zone waar men elkaar mag storen / aanspreken. De tussenvorm is blauw.

De trouwzaal / raadzaal is ook multifunctioneel te gebruiken. Dit deel bevindt zich in het enige overgebleven stukje monument. De wanden zijn volledig voorzien van spuitakoestiek waardoor er een lichte sculpturale ruimte ontstaan is.

In de hal hangt een spreuk die luidt: er is altijd een nieuw begin.

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Multifunctioneel gemeentehuis Waalre - Burobas
  • Medewerkers Bas van Rooij, Bas Lamers, Jacco Selles
  • Adviseur constructie van de Laar, Eindhoven
  • Adviseur installaties Nelissen, Eindhoven
  • Adviseur bouwfysica Nelissen, Eindhoven
  • Interieurarchitect Burobas, Eindhoven
  • Landschapsarchitect Houtman + Sander, Den Dungen
  • Oplevering december 2017
  • Opdrachtgever Gemeente Waalre
  • Ontwerpbureau De Twee Snoeken, ’s-Hertogenbosch
  • Kunstwerk trap Volle Kracht, Eindhoven

Locatie

Reageer op dit artikel