Project

ARC17: Zorginstelling Vincent van Gogh, Venray – Studio Kees Marcelis

ARC17: Zorginstelling Vincent van Gogh, Venray – Studio Kees Marcelis
Rijksmonumentale kapel. Foto: Hans de Rooy

Transformatie van Rijksmonumentale kapel tot nieuw dienstencentrum voor 150 kantoormedewerkers van Vincent van Gogh (2350 m²).
De opgave was een toekomstbestendig, flexibel ontwerp te maken, met respect voor de monumentale en karakteristieke waarden van het gebouw. Centraal stonden transparantie, verbinden en ontmoeten. Dit sluit aan bij de nieuwe, strategische koers van de organisatie. ‘Nieuwe’ werken wordt ‘slimmer werken’.

Herhuisvesten van 150 kantoormedewerkers van Vincent van Gogh in een nieuwe, inspirerende omgeving volgens de principes van Slimmer Werken. De Rijksmonumentale kapel is getransformeerd naar een moderne, toekomstgerichte werkomgeving, met respect voor de monumentale en karakteristieke waarden van het gebouw.

Om het Slimmer Werken in de praktijk te brengen is er een verscheidenheid van werkplekken verzorgd. Zo zijn er o.a. lounge, samenwerk, stilte, sta en concentratieplekken. Grote, deels, aanpasbare glazen boxen, in onder meer de kapel, zijn bedoeld als vergader en congresruimte.

ARC17 Vincent van Gogh - Foto Hans de Rooy

Ook de centraal gelegen trap die zowel als tribune en als podium gebruikt kan worden zorgt voor flexibiliteit, net als het grote werk lunchcafé bij de entree.

Afgezien van het terug brengen van twee grote kerkramen en een aanpassing aan het dak om de loopbrug te maken, die aan de achterzijde van de kapel twee vleugels van de voormalige keuken met elkaar verbindt, is er aan de buitenkant niets veranderd.

Historische onderdelen zijn behouden. Zo zijn voor de oude ramen voorzetramen geplaatst.

Het binnenklimaat is bovendien op respectvolle wijze verbeterd door vloerverwarming en wandverwarming, die is verwerkt in de lambrisering op de buitengevels. Door de dragende binnenmuren van de vleugels zo vrij mogelijk te houden is openheid ontstaan en zijn de gevels van het rijksmonument beter beleefbaar.

Het kleurenpalet is per bouwdeel geïnspireerd op schilderijen van Vincent van Gogh. De rijke kleurschakeringen zijn door de rustige basiskleuren van de vloeren, plafond en buitengevels in evenwicht.

Door slimme ontwerpkeuzes heeft de herhuisvesting een vierkante meter reductie opgeleverd van maar liefst 55%.

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Venray
  • Projecttitel Zorginstelling Vincent van Gogh, Venray
  • Projectarchitect(en) Kees Marcelis en Judith Westgeest (ontwerp), Judith Westgeest (projectarchitect)
  • Medewerkers Frank ten Westeneind
  • Adviseur constructie Bartels Consulting Engineers, Elst
  • Adviseur installaties Peutz, Nijmegen
  • Adviseur akoestiek Peutz, Nijmegen
  • Adviseur bouwfysica Peutz, Nijmegen
  • Adviseur brandveiligheid Peutz, Nijmegen
  • Aannemer WDW-ontwikkelbeheer
  • Interieurarchitect Studio Kees Marcelis, Oosterbeek
  • Landschapsarchitect n.v.t.
  • Beeldend kunstenaar n.v.t.
  • Stedebouwkundige n.v.t.
  • Bouwmanagement Henry Kluin, Trigonium, namens Studio Kees Marcelis
  • Samenwerkende architect Huisvestingsadviseur: Alexandra Meeuwisse, Hevo (adviseur Slimwerken)
  • Toeleveranciers Vaste inrichting: Jehago, Arnhem _ Los Meubilair: Ahrend, Sint-Oedenrode / Gispen, Culemborg _ Verlichting: Arpalight, Bavel
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2350 m²
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 2115 m²
  • Bruto inhoud 10750 m³
  • Netto inhoud 9675 m³
  • Programma 2350 m² (100 werkplekken)
  • Voorlopig ontwerp Januari 2015
  • Definitief ontwerp september 2015
  • Aanvang bouw december 2015
  • Oplevering november 2016
  • Bouwsom inclusief installaties (€) Inclusief meer en minderwerk circa € 3,1 mio exclusief btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) circa € 2,5 mio exclusief btw
  • Opdrachtgever Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg, Venray
  • Ontwerpbureau Studio Kees Marcelis, Arnhem

Foto's

Fotografie: Hans de Rooy

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels