Project

ARC17: Zaan Apotheek – de Jong Gortemaker Algra

ARC17: Zaan Apotheek – de Jong Gortemaker Algra
foto: DdB Fotografische Vormgeving

Voor de Zaan Apotheek is een nieuwe dienstapotheek ontworpen op haar locatie in de zorgboulevard van het Zaans Medisch Centrum. In intensief overleg met de opdrachtgever en gebruikers heeft dJGA een ontwerp gemaakt waarbij een moderne, ruim zes meter lange, medicijnrobot centraal staat. De apotheek biedt op een klein oppervlakte verschillende ervaringen voor diverse gebruikers.

Visie op eerstelijnszorg

We zien dat de eerstelijnszorg een steeds prominentere plek inneemt in ons zorgstelsel. Het is de huisarts die een belangrijke schakel vormt in het zorgproces. Maar we zien als architect ook dat een gezondheidscentrum een sterke aantrekkingskracht op de wijk heeft en het een punt is waar bewoners terecht kunnen voor informatie en advies, preventieve activiteiten, hulpverlening en behandeling op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn.

Gezondheidscentra en apotheken ondersteunen en bevorderen een goede gezondheid, een actieve leefstijl en in het algemene welbevinden, waarbij de patiënt zoveel mogelijk de eigen regie over het eigen leven neemt en behoudt. Dit alles bij voorkeur in de eigen woonomgeving. Om de zorg en dienstverlening naadloos te laten aansluiten bij de vraag van patiënten en bezoekers, in een omgeving waarin diverse zorgaanbieders samenwerken, is het belangrijk om de ruimtelijke omgeving in te zetten.

foto: DdB Fotografische Vormgeving

Als architect kunnen wij bijdragen aan een positieve gemoedstoestand van bezoekers. Nergens binnen onze opgaven in de zorg zien wij zo’n diverse stroom bezoekers met zo’n diverse zorgvraag en behoeften. Dit vormt voor ons een grote uitdaging om iedere keer een ontwerp te maken dat past bij de locatie, de functionaliteit, de historie van het gebouw en de culturele achtergrond van de bezoekers en zorgaanbieders.

Project op maat voor verschillende gebruikers

De stabalies bedienen de ‘snelle klant’ die voor een herhalingsrecept of snelle aankoop komt. Aan de zitbalies worden de cliënten ontvangen die wat meer tijd en aandacht vragen. De apotheek heeft zijn uitstraling gekregen passend bij het gebouw en passend bij de bezoekers door gebruik van koper, donker hout en terrazzo vloeren. Ook de signing op de gevel is in ons ontwerp meegenomen. Eind december is de nieuwe Zaanapotheek opgeleverd.

Avond opening

Een belangrijk aandachtspunt is de avond opening geweest, waar nog wel recepten kunnen worden opgehaald  maar een groot deel van de apotheek afgesloten moest zijn. De slimme plaatsing van een nachtluik en de afhaalbalie maken het mogelijk dat de apotheek veilig is afgesloten én klanten nog recepten kunnen ophalen.

foto: DdB Fotografische Vormgeving

Medicijnrobot

De plaatsing van de zes meter lange medicijnrobot was een groot onderdeel van de opgave. In combinatie met benodigde kantoren was het de opgave om het backoffice zodanig te plaatsen dat er nog genoeg ruimtelijke kwaliteit over bleef voor het frontoffice gedeelte. De verschillende gradaties van publiek naar privaat zijn ook zichtbaar in de detaillering; onder andere door gebruik van verschillende kleuren in de vloer.

Inrichting

Het pand beschikt aan de voor- en zijkant over een volledig glazen pui, wat voor een optimale lichtinval zorgt. Maar het betekende ook dat er maar twee dichte wanden beschikbaar waren voor kastenwanden en kantoorruimtes. De drie kantoren zijn daarom tegen de rechterzijwand gesitueerd, opgetrokken uit stalen puien en voorzien van veel glas. Op het binnenglaswerk is een stippenpatroon in matte folie geplaatst, waardoor de kantoorruimtes voldoende licht hebben, maar toch een zekere mate van privacy behouden.

In een soort uitwendige hoek zijn acht balies aangebracht. Die zijn allemaal voorzien van afgeronde hoeken voor optimaal gebruiksgemak. Aan de voorzijde staan vier aaneengesloten zitbalies met tussenschermen voor de privacy. Hier kunnen patiënten extra informatie krijgen over het gebruik van hun medicatie. De vier gescheiden balies aan de linkerzijkant zijn op stahoogte en worden gebruikt voor de snelle uitgifte van medicijnen. Daarachter bevinden zich een kast met veel gebruikte en zonder recept verkrijgbare medicijnen en nog enkele werkplekken waar medewerkers de recepten controleren.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Zorgboulevard Zaans MC, Koningin Julianaplein 42
  • Plaats Zaandam
  • Projecttitel Zaan Apotheek
  • Projectarchitect(en) Jeroen Warnaar, Rob Bouwmeester
  • Aannemer Broers Interieurprojecten, Tilburg
  • Interieurarchitect de Jong Gortemaker Algra Architecten en Ingenieurs, Rotterdam
  • Toeleveranciers Duracryl, Capelle aan den IJssel
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 304
  • Programma Stabalies, zitbalies, medicijnrobot, kantoren, toiletten, wachtruimte, opslag, nachtuitgifte, verkooprekken, keuken
  • Aanvang bouw September-2016
  • Oplevering mei 2017
  • Opdrachtgever Zaan Apotheek, Zaandam
  • Ontwerpbureau de Jong Gortemaker Algra Architecten en Ingenieurs

Foto's

fotografie: DdB Fotografische Vormgeving

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels