Project

Woongebouw Buiksloterham Amsterdam – Atelier PUUUR

Architectuur

Voor de kopkavel van kavel 21 in de Buiksloterham Amsterdam Noord heeft Atelier PUUUR een duurzaam woonwerkgebouw gerealiseerd op een zelfbouwkavel. Het complex met negen lagen met geluidbelaste gevels is één van de zes zelfbouwkavels op Kavel 21 die in 2013 door de gemeente Amsterdam in de crisistijd is uitgegeven voor zelfbouwgroepen. Het woonwerkgebouw met overhoekse, vrij uitkragende balkons, bestaat uit 32 koopwoningen, drie winkelruimten en een tweelaagse, halfverdiepte parkeerkelder.

Woongebouw Buiksloterham Amsterdam – Atelier PUUUR
Foto’s Luuk Kramer

Buiksloterham is een voormalig bedrijventerrein dat door de gemeente naar woonwerkgebied. PUUUR BSH is onderdeel van 6 bouwblokken op kavel 21 die samen één groot superblok vormen van zo’n 150 woningen. Hiermee is het één van de eerste opgeleverde grootschalige nieuwbouw complexen van de ongeveer nog nieuw te bouwen 4000 woningen in de nieuwe wijk Buiksloterham. PUUUR BSH is in overleg met de gemeente, ontworpen als hoogte accent en sluit goed aan bij het ritme van de omliggende hogere kopblokken. Hierdoor ontstaat een stedenbouwkundige samenhang tussen de verschillende kruispunten in Buiksloterham.

ARC17 Detail AtelierPUUUR_PUUUR-BSH_Luuk-Kramer

Het complex heeft een slanke toren, bxd = 48m x 11m, met rondom vrij uitkragende balkons, bovenop een halfverdiepte, tweelaagse parkeervoorziening. Het staat op een markante hoekkavel, het kruispunt Ridderspoorweg met Papaverweg kent veel verkeer. Alle vier de gevelzijden van het gebouw zijn geluidbelast. Aan de noordzijde is een glazen geluidscherm toegepast ter plaatse van de korte inpandige insteekgalerij. De plafonds van deze galerijen zijn voorzien van geluiddempend materiaal. Het gebouw is zodanig gevormd en georiënteerd dat het een markante kop vormt van het totale blok ‘kavel21’ en perfect op de zon en uitzicht is gesitueerd, de overhoekse ramen en balkons maken optimaal gebruik van zon, licht en uitzicht.

Het woongebouw, ontwikkeld in medeopdrachtgeversschap, een zelfbouw vorm, bestaat uit betaalbare, luxe woningen met variatie in groottes van 46m2 tot 140m2, in de vorm van 2-kamer studio’s, appartementen, grondgebonden woningen met daktuin, maisonnettes en ruime lofts. De bouwgroep is divers en bestaat uit jong en oud, alleenstaanden en gezinnen. De niet generieke aanpak resulteerde in veel keuzevrijheid voor de ver doorgevoerde individuele woonwensen.

Één bedrijfsruimte is eigendom van de bewoners [VVE]. Deze zal of dienen als gemeenschappelijke bewonersruimte of verhuurd worden aan kleine horeca gelegenheid. Er is een gezamenlijke fitnessruimte of een nader ander programma naar bewonerskeuze.

PUUUR BSH Atelier Puur. Fotograaf Luuk Kramer

Duurzaam

Het complex is klimaatneutraal gebouwd met een lage EPC. Naast hoogwaardige isolatiematerialen is driedubbel glas en een voor woningbouw innovatief collectief wtw systeem toegepast. Waardoor energie-efficiëntie behaald wordt en daarnaast onderhoudskosten en ruimte worden bespaard.

Via een warmtepomp met WKO gekoppeld aan vloerverwarming wordt grondwarmte gebruikt als duurzame energiebron. De WKO kan in de zomer worden gebruikt met Comfort Koeling. Op het hoge dak bevinden zich PV panelen en zonnecollectoren. Samen met de buurkavel is een SmartGrid voor de warmtepomp opgezet om energie te delen, voor een hoger rendement en de energiepieken beter op te vangen.

De balkonoverkragingen rondom de zonoriëntatie zorgen voor passieve koeling van de woningen in de zomer. De inpandige, tweelaagse halfverdiepte parkeerkelder heeft oplaadpunten voor elektrische auto’s.

Het duurzame casco, met extra vrije verdiepingshoogte, met een slim installatie concept, maakt het mogelijk om een flexibel woningprogramma nu en in de toekomst te kunnen realiseren. Het complex is 100% klimaatneutraal [gemeentelijk uitgangspunt] gebouwd en heeft een zeer lage EPC van 0,15.

Ondanks deze lage epc heeft het gebouw open gevels met veel grote ramen voor lichte ruimten ten behoeve van de woonkwaliteit.

SmartGrid

Innovatief is dat samen met de buurkavel een SmartGrid voor de warmtepomp opgezet is, voor een hoger rendement, om energie te kunnen delen en de energiepieken beter op te kunnen vangen. Hiervoor is voor de installatie en de technische ruimte een aparte beheersvereniging opgericht op eigen erfpacht, waarvoor door beide partijen een stuk kavel beschikbaar is gesteld. Deze vereniging bestaat uit de twee VVE’s van beide projecten.

Keuze vrijheid

Alle woningen zijn op maat ontworpen en zijn op een unieke manier ingedeeld. De bewonerswensen waren bepalend voor welke woningtypes en woningaantallen er uiteindelijk zijn gerealiseerd. De positie van de woningen in het gebouw kwam tot stand door een casco raamwerk met de invulmogelijkheid van units zoals het Tetris spel. De aantallen en woningvormen zijn vraaggestuurd tot stand gekomen en zijn dus niet vooraf bepaalt. Het casco en het installatie concept zijn hiervoor zo ontworpen dat nog in een laat tijdstip in het ontwikkeltraject woningtypes bedacht en aangepast konden worden en ook samenvoegingen van units mogelijk waren. Hierdoor kon maatwerk worden geleverd worden, verregaande woonwensen en bijzondere plattegrond indelingen waren mogelijk. Zoals geïntegreerde jacuzzi’s op de vrij uitkragende balkons waarvoor extra constructie in het betoncasco opgenomen is. Of bijvoorbeeld een woning met twee entreedeuren voor samen-apart wonen. Dit heeft geresulteerd in specifieke woningindelingen geheel aansluitend op de individuele woonbelevingen. Bijzonder is dat deze woonwensen vrijheid voor een grootschalig woonproject en zeer betaalbare prijs mogelijk is gemaakt.

Gemeenschappelijke functies

Samen wonen in een appartementencomplex kan meer zijn dan enkel het delen van de lifthal; gemeenschappelijke functies versterken het gemeenschapsgevoel en zijn een meerwaarde voor de woonbeleving. De V.V.E. is eigenaar van één van de drie bedrijfsruimten tbv een gemeenschappelijke functie of uitbater zoals een kleine koffiezaak. Aangrenzend aan de entreehal is een tweede gemeenschappelijke ruimte die mogelijk als fitnessruimte ingevuld kan worden. Het gemeenschappelijk dakterras van zo’n 100m2 op 30m hoogte, biedt een prachtig uitzicht over de stad.

ARC17 Detail AtelierPUUUR_PUUUR-BSH_Luuk-Kramer

Materialisatie

De robuuste prefab metselwerk gevels passen bij het industriële karakter van het gebied. De luxe, wasserstrich gevelbaksteen is speciaal voor dit project gebakken in een afwijkende, extra langere afmeting. De unieke kleur is een mix van een aantal steensoorten die specifiek voor dit project zijn samengesteld. De begane grond gevel is opgetrokken uit grijsbruine natuursteen platen met grote aluminium puien.

De gevelelement dilataties hebben bijzondere aandacht gekregen, zodat deze architectonisch en technisch nagenoeg onzichtbaar zijn weggewerkt door de werking van de verdiepte belijning van dit toegevoegde gevelelement als schijnvoeg, waardoor de massiviteit en uitstraling van het gebouw niet verstoort wordt. Dit detail vormt een ornament, als het ware zijn het verschuivende, gestapelde kaders, afgewisseld met dichte geveldelen. De gevelkaders verspringen op elke verdieping, het geheel krijgt hierdoor een speelse uitstraling en oogt massief en luchtig tegelijk.

Het wonen verplaatst zich meer en meer naar de buitenruimte. De 2 m diepe en riante balkons bieden volop leefruimte. De incidentele balkonpenanten zorgen voor een rug voor bijvoorbeeld de buitenkeuken, jacuzzi of buitenkast. Deze tweede gevellijn zorgt voor een heldere drager voor deze buitenkamers met uiteenlopende balkoninrichtingen.

De geluidbelaste noordgevel is voorzien van glazen geluidschermen ter plaatse van de korte inpandige insteekgalerij. De overhoekse, grote balkons en lichte woonruimten kenmerken de woningen die allen voorzien zijn van riante buitenruimten goed op de zon georiënteerd, variërend van 20m2 tot maar liefst 65m2 balkon.De privé daktuinen op de eerste verdieping liggen op het dak van de parkeergarage. De binnengevels aan de balkons hebben grote verdiepingshoge aluminium [schuif]puien, waardoor de buitenruimten een verlengstuk worden van de aangrenzende binnenruimten en een weids uitzicht bieden.

Zelfbouw

PUUUR_BSH is een medeopdrachtgeverschap-initiatief van atelier PUUUR die samen met Vink Bouw en de bewoners een samenwerking is aangegaan waarbij uitgebreide koperskeuzevrijheden en hoge standaard voor wooncomfort en afwerkingsniveau mogelijk zijn gemaakt. Deze groep ontwikkelende architecten hebben zich georganiseerd in een coörporatief BeleefBuiksloterham ten behoeve van de gebiedspromotie, verkoop en bouwkundige afstemming.

PUUUR_BSH is genomineerd voor de NEPROM-prijs 2017 voor gebiedsontwikkeling.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel PUUUR BSH
  • Projectarchitect(en) Furkan Köse, Brecht Goeman, Pim van Tol
  • Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek
  • Adviseur installaties Fore Installatie adviseurs
  • Adviseur bouwfysica LBP Sight
  • Aannemer Vink Bouw Nieuwkoop
  • Toeleveranciers Gevelsteen: Hagemeister Nottuln, Duitsland. Prefabbeton gevel- en balkondelen: Bruil, Ede. Aluminium puien: Facedo, Velp. Glazen hekwerken: FEK Metaal, Waalwijk. Natuursteen plintgevel: Nibo Stone Natuursteen, Venlo
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5800 m2
  • Aanvang bouw juni 2015
  • Oplevering juli 2017
  • Opdrachtgever Atelier PUUUR, Vink Bouw, 32 particulier opdrachtgevers
  • Ontwerpbureau Atelier PUUUR
Reageer op dit artikel