Project

ARC17: Woning in Meerkerk – Ruud Visser Architecten

ARC17: Woning in Meerkerk – Ruud Visser Architecten
foto: René de Wit

De locatie aan de Tolstraat in Meerkerk vormt een complexe historische setting. De straat bestaat uit een strakke gevellijn met schijngevels, terwijl de huizen zelf bestaan uit kleine losse elementen. Aan de achterzijde ligt een natuurreservaat. De uitdaging was “Hoe passen we hier een moderne woning in?” We kozen ervoor de lokale complexiteit te omarmen.

De opdracht was om een woning te ontwerpen voor een gepensioneerd echtpaar. Als klein kind heeft de opdrachtgeefster in het voormalig huis op dit kavel gewoond. Zij heeft veel herinneringen aan deze locatie. Eén van haar favoriete herinneringen was het mooie uitzicht aan de achterzijde. Vanaf de straatkant bijna onzichtbaar door de gesloten rij gevels.

De gevels aan de Tolstraat staan in een strakke rechte lijn met de voordeuren aan de straat. De meeste gevels zijn als schijngevel opgetrokken voor een huis. Daardoor krijg je het gevoel in een winkelstraat te zijn van een middelgrote gemeente. Maar tegelijkertijd heeft de straat ook een dorps karakter. Dat komt doordat de huizen door de tijd zijn opgebouwd uit kleine elementen. Ze zijn een bonte aaneenschakeling van aanbouwen, bergingen, daken en boeiboorden.

De achterzijde van de woningen zijn gesitueerd aan ‘De Zouwboezem’, een natuurreservaat.

De grote uitdaging in dit project was: ‘hoe we in deze complexe historische setting van de Tolstraat, een nieuwe (moderne) woning kunnen inpassen.’

We hebben geprobeerd om het ‘rommelige’ dorpse karakter van de Tolstraat door te zetten in het ontwerp. Dat hebben we gedaan door niet uit te gaan van één object, maar door de massa op te delen in 3 stukken. Elk deel is van een ander materiaal, ontleend aan de woningen in de Tolstraat.

Deel 1: Baksteen voorgevel aan de straat.

Deel 2: Wit gestucte zijgevel.

Deel 3: Antraciet leien dak.

De achtergevel is volledig open om optimaal te kunnen genieten van het uitzicht over De Zouwboezem.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Tolstraat 35
  • Plaats Meerkerk
  • Projecttitel Woning in Meerkerk
  • Projectarchitect(en) Ruud Visser en Fumi Hoshino
  • Adviseur constructie Constructiebureau Folten, Vianen
  • Adviseur installaties Installatiebedrijf Den Otter, Hoogblokland
  • Adviseur akoestiek Bouwfysisch Adviesburo Zorn, Utrecht
  • Adviseur bouwfysica Buro Walet, Nieuwegein
  • Aannemer VDV Aannemingsbedrijf, Meerkerk
  • Toeleveranciers ODS, Schuco, Keers, Lei-import, Steencentrum Utrecht
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 180
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 180
  • Bruto inhoud 500
  • Netto inhoud 500
  • Programma Woning voor ouder echtpaar
  • Voorlopig ontwerp december 2015
  • Definitief ontwerp maart 2016
  • Aanvang bouw augustus 2016
  • Oplevering juni 2017
  • Opdrachtgever Familie Verhoef, Meerkerk
  • Ontwerpbureau Ruud Visser Architecten, Lexmond

Foto's

Fotograaf: René de Wit

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels