Project

ARC17: Villa E – MARC architects

ARC17: Villa E – MARC architects
Foto: Martijn Heil

In het ontwerp van villa E is duurzaamheid tot op detailniveau doorgevoerd. Het project draagt onze wens uit om gedurende het ontwerptraject een succesvolle integratie van alle ontwerpaspecten tot stand te brengen door de inzet van alle deskundige teamleden. Het heeft geleid tot uitkomsten welke we niet voor mogelijk hielden en daarmee iets extra gegeven wat van bijzondere waarde is.

Missie

De ontwikkeling en realisatie van een ontwerp waarin duurzaamheid tot op detailniveau zichtbaar is doorgevoerd, behoeft allereerst uitzonderlijk opdrachtgeverschap. Ten tweede wordt dit bereikt door met tradities te breken en onzekerheden met vertrouwen te verwelkomen. Zowel door de architect als door de opdrachtgever. Dit project draagt onze wezenlijke wens uit ten aanzien van een ontwerptraject; een succesvolle integratie van alle ontwerpaspecten slaagt door de inzet van kundige teamleden en zorgt voor uitkomsten welke we niet voor mogelijk hielden bij aanvang van het proces. Het heeft ons daarmee iets extra gegeven wat van bijzondere waarde is. En daarnaast doet het recht aan de unieke en eigen achtergrond van de klant. Wat altijd de basis is van particulier opdrachtgeverschap.

Gevels – Aluminium sluier

Het robuuste maar ook haast serene uiterlijk van de 335m2 BVO grote villa, contrasteert sterk met de ruwe, meer aardse binnenzijde. De gevels bestaan uit aluminium panelen met koelribbels gefabriceerd door de Belgische producent Alinel, fabricaat van het paneel is type D. Bijzonder effect van de ribbels is de kleuring van de gevels door zonlicht. De gevels kleuren mee met de zontemperatuur en passen zich voortdurend aan, aan de meest belangrijkste invloedfactor in z´n omgeving. Voor de basiskleur is daarom wit gekozen.

Energiebesparend en duurzaam

Wanneer de gevels van een afstand worden beschouwd, toont de rigide en strakke aluminium ribbelplaat zich verrassend als een zacht doek. De totale gevel vormt zicht als een hagelwitte sluier om het meer ruige binnenste van het huis. De 90 graden verhouding tussen ribbels en achterplaat zorgt ervoor dat er geen direct zonlicht op de plaat invalt, waardoor de gevel onnodig opwarmt. Dit scheelt energie om te koelen. De witte kleur draagt eveneens bij aan dit uitgangspunt.

Het gehele huis wordt verwarmd door aardwarmte. Er is geen aansluiting aangelegd naar de energieleverancier van het Oostelijk Rieteiland. Het huis bevat een CO2 gestuurd WTW (WarmteTerugWin) systeem, waarmee verloren warmte gebruikt wordt om koelere buitenlucht op te warmen. Alle verlichting is LED en er wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen op het dak. Achter de gesloten geveldelen is hoogwaardige isolatie (Kingspan Kooltherm) toegepast, wat in combinatie met triple glazen delen ons doel verwezenlijkt om architectuur en bouwtechniek tot op het detail samen te brengen vanuit de duurzaamheidsgedachte.

Aan achterzijde opent het huis zich naar het water toe en zijn een grote woonkeuken, eetruimte en 55 centimeter hoger gelegen zithoek gesitueerd. De grote pui beslaat de volle breedte van de woning en heeft een maat van 8 meter breed en 3.2 meter hoogte. De pui bestaat uit 3 met triple glass gevulde delen waarvan het middelste deel weggeschoven kan worden. Zo wordt het hart van het huis, met royale vide en trappenhuis, rechtstreeks via de tuin verbonden met de aanlegsteiger voor de boot.

Ontwerpconcept

“We houden van abstract, design en strak. Ons leven speelt zich op hoge snelheid af, vol uitdagingen met veeleisende banen en daarnaast soms ook uitdagende sporten. Wij werken hard om overeind te blijven in een soms pittige wereld om ons heen en voelen ons ook tegelijk kwetsbaar. Wij zijn in ons hart in wezen down-to-earth en sensitief. Dit tegenstrijdig contrast ervaren wij dagelijks in ons leven en het is dan ook voor ons een uitdaging om te omschrijven hoe ons huis hiernaar moet worden vormgeven. Aan de ene zijde ongecontroleerd, aards en robuust als de expressie van ons innerlijk. Maar ook tegelijk strak, zeer modern, geordend en innovatief. Met andere woorden; zeer ontworpen”.

Woonprogramma

Het woonprogramma omvat ongeveer 300m2 BVO naast een terras van 35m2 welke is ontstaan door het bouwvolume op eerste verdieping in z´n geheel 3 meter zuidwaarts te schuiven zodat er voldoende zon komt in de noordelijk gelegen tuinen aan het water. Vanaf het terras op eerste verdieping heeft men een prachtig uitzicht over het water. Op de begane grond ligt naast een inpandige garage de hoofdentree als centrale as in de plattegrond. Dit deel van het huis is opgetild zodat je bij binnenkomst direct uitkijkt door de woning over het water.

Centraal ligt een grote vide met trappen welke het hart van het huis vormt. Dit is de dynamische kern van het ontwerp welke ongemerkt is opgedeeld in 9 secties per woonlaag. In de zuidwesthoek bevindt zich de werkkamer en daarnaast de knusse zithoek. De woonkeuken en eethoek liggen op tuinniveau aan de waterzijde. Op de eerste verdieping zijn 4 (slaap-)kamers gesitueerd met twee badruimten en een kleedruimte. In de kelder ligt een gastenverblijf met eigen badruimte, een bergruimte en wijnkast evenals een efficiënte ruimte voor alle in het huis aanwezige techniek.

In het interieurontwerp is voornamelijk gebruik gemaakt van ruwe onbehandelde materialen die de tand des tijds ongeschonden kunnen doorstaan. Zo moeten kinderen in huis kunnen spelen zonder voortdurend op te letten of heel voorzichtig te zijn iets kapot te maken. Zo zijn alle vloeren uitgevoerd als gietvloer. De specifieke materiaalkeuze geeft ook enige expressie aan het ongepolijste en vrije karakter van de klant. Voor de trappen en keuken is gebruik gemaakt van onbehandeld staal. Het patroon van walsafdruk op de staalplaat is spiegel symmetrisch geplaatst op de keukenkasten. Voor de wanden, meubels in badruimten en enkele schuifdeuren, zijn 200 jaar oude Barnwood planken gebruikt afkomstig van Canadese schuren.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Larikslaan 35
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Villa E
  • Projectarchitect(en) Marc van Driest & Taco van Iersel
  • Medewerkers Manuel Cuenca Wong
  • Adviseur constructie BREED ID, Den Haag
  • Adviseur bouwfysica BouwAdviesNL, Lopik
  • Aannemer Bouwbedrijf Kon, Goudriaan
  • Interieurarchitect MARC architects, Amsterdam
  • Toeleveranciers Leurs Interieurbouw, Ankeveen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 335
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 285
  • Bruto inhoud 1005
  • Netto inhoud 800
  • Programma 335m2 wonen
  • Voorlopig ontwerp januari 2015
  • Definitief ontwerp juni 2015
  • Aanvang bouw januari 2016
  • Oplevering oktober 2016
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 700.000
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 625.000
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau MARC architects

Foto's

Fotografie: Martijn Heil
Lees voordat u gaat reageren de spelregels