Project

ARC17: uniQure – D/DOCK

ARC17: uniQure – D/DOCK
Campfire Island

Het creëren van een gezonde en menselijke werkomgeving stond centraal bij de herontwikkeling en daarom koos uniQure het Healing Offices® concept toe te passen in hun nieuwe huisvesting. Bij dit concept ligt de nadruk op welzijn en gezondheid voor de medewerker door het hanteren van tien essentiële dragers waaronder ownership, verbondenheid, ontspanning en beweging. Daarbij koos UniQure er voor om een bestaand en grotendeels leegstaand kantoor geschikt te maken voor hun toekomstige werk- en laboratoriumruimten. Deze verhuizing betekent een nieuwe stap voor uniQure, wereldwijd voorloper in de ontwikkeling van gentherapie.

De essentie ligt in de omgeving die we hebben gecreëerd, die inspeelt op psychologische ruimtebehoeftes van de medewerkers in een spectrum van privacy vs interactie. Geborgenheid voelen maar toch overzicht hebben en verbinding met een team houden. Dit vertaalt zich in een werkruimte die met architectonisch grote gebaren is opgebouwd, waardoor de hiërarchie ontstaat die zich laat lezen in donkere vlakken en grote lichte ruimtes.

Green Wall & DNA stairs. Fotografie: Nikolas Margaritis

Er is altijd de keuze om naar interactieve en dynamische plekken te bewegen in de BaseQamps, een aantal opengewerkte balkons die in een groot atrium hangen. Deze balkons worden verbonden door de ‘DNA Stairs’: een sculpturale witte trap die door zijn dynamische vorm het daglicht en de plantenwand laat leven en werknemers uitnodigt de BaseQamps te ontdekken. Hier is de verscheidenheid aan activiteiten vertaald naar een aantal metaforische omgevingen, zoals het Theater, Qampfire Island, de Kinetic Lounge, de Library, de Wintergarden en de uniQlub. Door met sferen uit andere werelden te spelen wordt een ander soort gebruik, sociale interactie en de vorming van nieuwe rituelen gestimuleerd, wat bijdraagt aan een gevoel van verbondenheid en mensen toelaat om hun persoonlijke lifestyle mee te nemen naar kantoor.

De werkplekken zijn ontworpen met het oog op serendipity: het verhogen van de kans op (toevallige) ontmoetingen. Door een uitgekiend plan is er veel licht, ruimte en transparantie, zonder in te leveren op benodigd comfort van privacy en rust. Deze elementen zorgen ervoor dat medewerkers en bezoekers het ultieme uniQure gevoel ervaren: menselijk, vooruitstrevend en ambitieus. Absolute eyecatcher in het nieuwe atrium is de open en groene Wintergarden.

Samen met het reeds in het gebouw aanwezige Amsterdam Health Tech Institute is deze verhuizing een volgende stap in de wens van de gemeente om Amsterdam op de kaart te zetten als Health Innovation Capital.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Paasheuvelweg 25-A
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel uniQure
  • Adviseur constructie Van der Vorm Engineering
  • Adviseur installaties Hiensch Engineering
  • Aannemer INTOS
  • Bouwmanagement iL Project
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 9000 M2
  • Oplevering maart 2017
  • Opdrachtgever uniQure
  • Ontwerpbureau D/DOCK

Foto's

Bijlagen

Lees voordat u gaat reageren de spelregels