Project

ARC17 Architectuur: Royal Agio Cigars – Bo.2 architectuur en stedenbouw bv

ARC17 Architectuur: Royal Agio Cigars – Bo.2 architectuur en stedenbouw bv
voorgevel, foto The art of living

Royal Agio Cigars is hét voorbeeld van duurzaam reformeren van industriële huisvesting. In het ontwerp zijn duurzaamheidaspecten optimaal verwerkt zoals energie uit zonlicht en lucht, water, daglicht, hergebruik, afval, landgebruik en ecologie waardoor het project is bekroond met BREEAM Outstanding Award Used Mix 2017. Het bedrijfsproces heeft tijdens de grootschalige renovatie, uitbreiding en nieuwbouw geen stagnatie ondervonden.

Het creëren van een bedrijfsomgeving die verbinding legt tussen verleden, heden en toekomst. Het nieuwe complex reflecteert waar het bedrijf en de familie voor staat: zorg voor haar werknemers, de omgeving, de verwerking van natuurlijke producten en verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst.

De belangrijkste uitgangspunten bij het ontwerp waren een nieuwe logistieke flow, het hergebruik van restmaterialen, energieneutraal bouwen en het toepassen van milieuvriendelijke producten. Onze ambitie is om gebouwen te ontwerpen met een minimum aan technische installaties. Daarbij is van belang dat er veel daglichttoetreding is, ook op de werkvloer.

Het resultaat is een gebouwencomplex met een aangename en energetisch uitgebalanceerde  werkomgeving. Én een gebouwencomplex met een eigen signatuur die onder andere tot uiting komt in de bronzen kleur van de kantoorgevel – die refereert aan tabak – en glanzende zilverkleurige panelen waardoor de omgeving wordt weerspiegeld in de façade van de productiehallen. In de nieuwe situatie is het terrein landschappelijk ingericht, een campus met daarop drie gebouwen.

Het hoofdkantoor en de oorspronkelijke sheddakenfabriek staan op de voorgrond, het decor wordt gevormd door de nieuwe productiehal. Deze hal is rationeel en helder van vorm. Eén abstract volume met op een aantal strategische plaatsen grote raampartijen die zicht geven op de interne processen. Het complex van ca 15.000m2 staat in een parkachtige strook die refereert aan het zandlandschap van Brabant; solitaire dennen en eiken staan op een met wilde grassen begroeid licht glooiend terrein.

Ontwerp en realisatie

  • Projectarchitect(en) Paul Goltstein (project architect) , Dirk van de Pol, Niels Olivier
  • Medewerkers Bart Thal
  • Adviseur constructie Raadgevend Ingenieursburo Van Nunen, Rosmalen
  • Adviseur installaties Deerns raadgevende Ingenieurs, Eindhoven
  • Adviseur bouwfysica Bouwadvies De koning, Tilburg
  • Adviseur brandveiligheid Risconet, Vierhouten
  • Aannemer Remmers bouwbedrijf, Tilburg
  • Interieurarchitect HAL-2 Ruimte vormgevers, Eindhoven
  • Landschapsarchitect Van Helvoirt, Berkel Enschot
  • Stedebouwkundige Bo.2 architectuur en stedenbouw bv, Vught
  • Bouwmanagement Bo.2 architectuur en stedenbouw bv, Vught
  • Toeleveranciers Cladding Partners
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 14.186
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 14.094
  • Bruto inhoud 97.800
  • Netto inhoud 95.460
  • Programma kantoren, laboratorium, conferentierooms, sociale voorzieningen, productie ruimte, verschillende types van opslag, expeditie.
  • Voorlopig ontwerp 05-2013
  • Definitief ontwerp 07-2014
  • Aanvang bouw 05-2015
  • Oplevering 11-2016
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 10.511.300 ex btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 7.275.000 ex btw
  • Opdrachtgever Highlands Beheer, Duizel
  • Ontwerpbureau Bo.2 architectuur en stedenbouw bv, Vught

Foto's

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels