Project

ARC17: Restaurant 01, The Kitchen Bijenkorf Utrecht – i29

ARC17: Restaurant 01, The Kitchen Bijenkorf Utrecht – i29
foto: Ewout Huibers

De opgave was het ontwerpen van een restaurant dat de hoogwaardige merkwaarde van De Bijenkorf vertegenwoordigd, en tegelijk tegen een stootje kan en veel bezoekers kan verwerken. Doelstelling was een volwaardig restaurant te maken; een onderscheidende plek waar klanten kunnen werken, eten en verblijven die aansluit bij de hernieuwde strategie van het warenhuis. Een interieur dat de identiteit van het warenhuis weerspiegelt met de waarden: kwaliteit, luxe, creativiteit.

Vanwege de huidige ontwikkeling in de retailmarkt, waar vele warenhuizen omvallen en grote merken failliet gaan heeft De Bijenkorf een hernieuwde strategische keuze doorgevoerd. De invoer van haar ‘Premium Experience Strategie’ is nodig om klanten een internationaal topniveau te kunnen bieden qua merken, service en winkelbeleving. In lijn met deze vernieuwing heeft i29 gestreefd naar een herdefiniëring van het kitchen concept.

the-kitchen-bijenkorf-utrecht-i29-interior-architects foto: Ewout Huibers

In de plaats van reeds beproefde concepten van ruwhouten tafels, bakstenen wanden en kale peertjes is er een omgeving gemaakt met een verfijnde en luxe uitstraling. Een verzorgde en aangeklede plek die op geen enkele manier ‘La Place’ of ‘hipster achtig’ is, maar tegelijk bestand tegen intensief gebruik. Op de locatie van het restaurant bevond zich voorheen kantoorruimte. De beperkte hoogte van de voormalige kantoren en het inbrengen van de vereiste installaties en luchtbehandeling vormde een grote uitdaging voor het interieur ontwerp. De gevarieerde indeling (850 m2 inclusief kitchen) biedt vele soorten zitjes, van besloten tot meer open en lichte zitplaatsen om bezoekers ruime keuze te bieden, altijd comfortabel en met een perfecte akoestiek.

In het driehoekige zitgebied is centraal een grote plantenwand met geïntegreerde leestafel geplaatst en enkele glazen scheidingselementen. Alle grote meubels zijn op maat ontworpen en ook de hanglampen, stoffering en het losse meubilair zijn speciaal ontwikkeld of in een unieke kleur of materiaal uitgevoerd. Geïnspireerd door de naam en het beeldmerk van de ‘De Bijenkorf’ heeft i29 een dynamisch patroon ontworpen van zwarte hexagon tegels die over de vloer, bar en keukens lijken te ‘zwermen’.

Ontwerp en realisatie

  • Adres St. Jakobsstraat 1A
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Restaurant 01, The Kitchen Bijenkorf Utrecht
  • Projectarchitect(en) Jaspar Jansen, Jeroen Dellensen
  • Medewerkers Begona Masia, Egle Jacinaviciute, Miklos Kroeze, Ronald van Vlijmen
  • Aannemer Berghege, Oss
  • Interieurarchitect i29 interior architects, Ouder Amstel
  • Bouwmanagement De Bijenkorf projectteam
  • Toeleveranciers Stooff Interior projects, Eibergen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 975
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 850
  • Bruto inhoud 2900
  • Netto inhoud 2550
  • Programma restaurant
  • Voorlopig ontwerp November 2015
  • Definitief ontwerp Maart 2016
  • Aanvang bouw September 2016
  • Oplevering Januari 2017
  • Opdrachtgever De Bijenkorf, Utrecht
  • Ontwerpbureau i29 interior architects, Ouder Amstel

Foto's

fotografie: Ewout Huibers
Lees voordat u gaat reageren de spelregels