Project

ARC17: PUUUR BSH – Atelier PUUUR

ARC17: PUUUR BSH – Atelier PUUUR
Atelier PUUUR _ PUUUR BSH foto: Luuk Kramer

PUUUR BSH is een woonwerkgebouw in Buiksloterham, een naar wonen en werken transformerende wijk in Amsterdam Noord. Het project kenmerkt zich door de innovatie op meerdere schaalniveaus van gunning tot uitvoering: op het gebied van ontwikkelproces, rol architect, de [kavel overstijgende] duurzaamheid, detaillering van prefab dilataties en het realiseren van betaalbare luxe woningen met hoogwaardig afwerkingsniveau. De duurzaamheid beslaat een breed spectrum; duurzaam ondernemen, energiebronnen, installaties, bouwtechniek, sociale duurzaamheid en duurzame architectuur.

Het duurzame complex [EPC= 0,15] met geluidbelaste gevels en overhoekse, uitkragende balkons, bestaat uit 32 koopwoningen, 3 bedrijfsruimten en een tweelaagse parkeerkelder. Het gebouw staat op Kavel 21 die in crisistijd door de gemeente voor zelfbouw uitgegeven is. Grote buitenruimten en grote raampartijen kenmerken de appartementen die voorzien zijn van 2m diepe, riante balkons [20 tot 60m2], terrassen en grote verdiepingshoge aluminium schuifpuien. Ondanks de hoge duurzaamheidsprestatie heeft het gebouw een transparante uitstraling met grote raampartijen ten behoeve van de woonkwaliteit en overheerst de duurzaamheidstechniek niet het architectonische beeld. Er zijn duurzame, mooi verouderende materialen gebruikt zoals baksteen en geanodiseerd aluminium kozijnen.

Atelier PUUUR _ PUUUR BSH foto: Luuk Kramer

Innovatieve prefabgevel: prefab beton dilatatie

De prefabbeton geveldilataties zijn architectonisch en technisch uit het zicht geplaatst door de werking van de verdiepte schijnvoeg, waardoor de massiviteit en uitstraling van het gebouw behouden blijft. Dit principe verhult op een innovatieve wijze de prefabdilataties en zorgt tevens voor een subtiel detail van dichtbij gezien. De in de fabriek gelijmde wasserstrich baksteenstrippen zijn op het werk terugliggend afgevoegd. De in een langere afmeting op projectmaat gebakken bakstenen, hebben een unieke gele kleurschakering door de 4-voudige steensamenstelling. De gevelkaders verspringen op elke verdieping, het geheel krijgt hierdoor een speelse uitstraling en oogt massief en luchtig tegelijk. De plint is opgetrokken uit bruingrijze natuursteen platen en vormt het voetstuk waar het bakstenen volume op rust.

Dilatatie: als architectonisch beeldbepalend element

Uitgaande van prefab balkons en gevels is in schetsfase rekening gehouden met de bouwsystematiek van prefab en dilatatie aansluitingen. De dilatatie is hier niet als ontwerp verstorend probleem gezien, maar juist als kracht en kans ingezet om extra kwaliteit toe te voegen aan de gebouwuitstraling. Een verfijnd lijnenspel van [schijn]voegen is als ornament bedacht om de gevels een gelaagdheid te geven die zowel functioneel als visueel onmisbaar is voor het karakteristieke gevelbeeld.

Atelier PUUUR _ PUUUR BSH foto: Luuk Kramer

baksteen verlijming op grote schaal

Met de prefab leverancier is uitvoerig onderzoek gedaan naar de lijmmethode in combinatie met de 30mm dikke steenstrip. De dikkere strippen zorgen voor een robuustere uitstraling in combinatie met het 10 mm verdiepte voegwerk. Een gebouw met compleet verlijmde prefab bakstenen gevel van deze omvang is uniek. Deze lijmtechniek geeft veel controle in het eindresultaat. Rondom de kruispunten van het prefab zijn steenuitsparingen gelaten en op het werk verlijmd om prefabmarges op te vangen. De prefab elementen zijn voorzien van extra vertandingen om ze precies mee te laten werken met het voegenspel. Mede door deze nauwkeurige en ingewikkelde prefabpuzzel is het project geheel in BIM geëngineerd.

Duurzame productie

Op een vernieuwende wijze is een duurzamere vormsteen bedacht met minimaal materiaalverlies. Er zijn vormstenen ontwikkeld waaruit op een relatief eenvoudige wijze twee dikke steenstrippen verkregen konden worden. Een grote holle vormsteen met 2 hoekstenen en een smalle vormsteen waaruit 2 rechte strippen uitgebroken konden worden. In combinatie met dubbelzijdig gebruik van zowel voor- als achterzijde van de steen leidde dit tot een duurzamere productie.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Papaverweg 47-119
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel PUUUR BSH
  • Projectarchitect(en) Furkan Köse, Brecht Goeman
  • Medewerkers Pim van Tol
  • Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek, Amsterdam
  • Adviseur installaties Fore Installatie adviseurs, Sassenheim
  • Adviseur bouwfysica LBP Sight, Nieuwegein
  • Aannemer Vink Bouw, Nieuwkoop
  • Toeleveranciers Gevelsteen: Hagemeister Nottuln, Duitsland. Prefab beton: Bruil, Ede. Aluminium puien: Facedo, Velp. Glazen hekwerken: FEK Metaal, Waalwijk. Natuursteen plintgevel: Nibo Stone Natuursteen, Venlo
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5800
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 4000
  • Programma wonen & werken, bedrijfsruimten, winkel, gedeelde ruimten, 2-laagse parkeerkelder
  • Aanvang bouw 09-2015
  • Oplevering 02-2017
  • Opdrachtgever Atelier PUUUR Amsterdam, Vink Bouw Nieuwkoop, 32 particulier opdrachtgevers
  • Ontwerpbureau Atelier PUUUR, Amsterdam

Foto's

Fotograaf: Luuk Kramer
Lees voordat u gaat reageren de spelregels