Project

ARC17: Nationaal Topzeilcentrum Scheveningen – NwA architecten | Architectenbureau Filip Mens

ARC17: Nationaal Topzeilcentrum Scheveningen – NwA architecten | Architectenbureau Filip Mens
Foto: Luuk Kramer

Het gebouw is ontworpen als een alzijdige compositie van volumes, die vanuit verschillende kanten veranderende verschijningsvormen heeft. Met aan drie kanten water, uitzicht over zee en karakteristieke bestaande bebouwing om op aan te sluiten, is er gezocht naar een vormentaal die zich naar al deze context voegt.

Het gebouw is ontworpen als een alzijdige compositie van volumes, die vanuit verschillende kanten veranderende verschijningsvormen heeft. Met aan drie kanten water, uitzicht over zee en karakteristieke bestaande bebouwing om op aan te sluiten  hebben wij gezocht naar een vormentaal die zich naar al deze context voegt. De schuine daklijnen en de terrassende gevels geleden het forse volume. Twee losse gebouwen vormen samen één compositie. Waar de gebouwen van elkaar zijn “losgesneden” zit de entreezone voor beide bouwdelen. Een brede trap vanuit de Hellingweg sluit het geheel aan op het openbaar gebied. De entree wordt benadrukt door een grote open luifel.

ARC17 Topsportcentrum - NwA architecten

Het programma van de gebouwen is multifunctioneel. De twee volumes bieden onderdak aan het nieuwe Nationale Top Zeilcentrum naast loodsen en bedrijfsruimte voor de naastgelegen Rederij van der Zwan. Weer een ander deel van het gebouw wordt verhuurd aan catamaranbouwer NACRA en de gemeente Den Haag zal binnenkort de topverdieping met uitzicht over zee betrekken. Op het terrein bevindt zich voor een deel het parkeren maar wordt vooral gebruikt als opstelplaats voor boten en trailers. Voor de zeilers en hun boten is vanaf de eerste schetsen overleg geweest met de eindgebruikers over hoe een goed functionerend gebouw te maken.

De hoofddraagconstructie is van staal met daarin kanaalplaatvloeren. De opbouw van de gevels is relatief eenvoudig: stalen binnendozen gevuld met isolatie, waar tegenaan de weer relatief bewerkelijke buitenhuid is gemonteerd.

De gevel is gemaakt van gezet zink in een visgraat motief. Door de speling van het licht op de gevel verandert het beeld constant. Horizontale raampartijen gaan een relatie aan met de zichtbare horizon. Bij de entrees is aan weerszijden een glazen vliesgevel toegepast om de “snede” helder te maken. Op de begane grond aan het terrein, bevindt zich het botenhuis, met gigantische roldeuren, waar boten met mast en al naar binnen kunnen worden gereden. De grote terrassen worden begrensd door ingeklemde, volglazen balustrades. Hierdoor blijft het uitzicht maximaal.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Hellingweg 11
  • Plaats Den Haag / Scheveningen
  • Projecttitel Nationaal Topzeilcentrum Scheveningen
  • Projectarchitect(en) Tonko Leemhuis & Filip Mens
  • Adviseur constructie IMd, Rotterdam
  • Adviseur installaties van Jole Installaties, Rotterdam
  • Adviseur akoestiek -
  • Adviseur bouwfysica -
  • Adviseur brandveiligheid Bureau Bouwkunde, Rotterdam
  • Aannemer Bakels & Ouwekerk
  • Interieurarchitect -
  • Landschapsarchitect -
  • Beeldend kunstenaar -
  • Stedebouwkundige -
  • Bouwmanagement Bureau Heijneman
  • Samenwerkende architect Filip Mens
  • Toeleveranciers Gevel: Prince Cladding
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5640
  • Bruto inhoud 32700
  • Programma Multifunctioneel: Sport (zeiltrainingscentrum), kantoor en bedrijfsruimten.
  • Voorlopig ontwerp medio 2013
  • Definitief ontwerp eind 2013
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 6250000
  • Opdrachtgever Velum Vastgoed BV
  • Ontwerpbureau NwA architecten | Architectenbureau Filip Mens

Foto's

Fotografie: Luuk Kramer

Gerelateerde tags

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels