Project

ARC17 Meubel: Saudi Cultural Bureau – AAArchitects

ARC17 Meubel: Saudi Cultural Bureau – AAArchitects
Peter Tijhuis, Amsterdam

De renovatie van een monumentale kantoorvilla voor het Saudische Cultureel Bureau karakteriseert zich door de harmonieuze dualiteit tussen de Nederlandse en de Saudische cultuur. Het historische gebouw heeft hierdoor een toevoeging gekregen aan kwaliteit voor zowel binnen als buiten, waarbij nieuwe details zijn gecreëerd die met dezelfde aandacht en ambacht als in het verleden zijn uitgevoerd.

Het materiaal gebruik en kleuren palette zijn afkomstig van de twee culturen; van het groene marmer in de foyer en lichtgroene wandbekleding en lambrisering in het auditorium die representatief is aan de Saudische cultuur tot de nieuwe hoogwaardige afwerkingen van de ontsluitingen en kantoorruimtes die passend is bij de oorspronkelijke luxe van het gebouw.

De bijeenkomst ruimtes als eetkamer, gebedsruimte en auditorium zijn voorzien van lambrisering in de vorm van inbouw meubilaire, waarin zowel de klimaatinstallaties alsmede kastruimte is opgenomen. De bovenkant van de lambrisering is afgewerkt met geperforeerde panelen die hier uniform worden toegepast om het onderscheid tussen de installaties en kastruimte te verbergen.

In de nieuw gevormde gebedsruimte is op de wanden en het plafond een doorlopend Arabesk patroon met de hand aangebracht. Hierbij is de raambekleding bestaande

Perspex leent zich uitstekend voor de zelfde bewerkingen als hout en is om die reden in meerdere ruimtes toegepast waaronder de auditorium. Een ruimte die is geïnspireerd door de vorm van een traditionele Bedouin tent. Hier zijn gemelamineerde MDF- en perspex platen gefreesd in een doorlopende Arabesk patroon dat doorloopt van wand tot plafond, zodat, zoals bij de Bedouin tent, de kapvorm in het zicht blijft. Achter deze perspex platen bevindt zich de verlichting en zijn deze zo gelijkmatig verdeeld over de ruimte om met een centrale lichtpunt in het midden de suggestie van de Bedouin tent versterkt. Wanneer de verlichting is uitgeschakeld zijn de platen, door hun integratie, vrijwel onzichtbaar in het plafond.

Het gebruikt van marmer is in beide culturen herkenbaar. De vloer van de foyer is afgewerkt met licht marmer die doet denken aan de statige woningen in Nederland. Daarbovenop is een marmeren tapijt geïntroduceerd die in de vide aan de wand begint en doorloopt door de gehele foyer. Dit tapijt is geïnspireerd door de ontvangst tapijten in de Arabische cultuur en is een gebaar tot verwelkoming.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Alexanderstraat 14-16, 2514 AD
  • Plaats Den Haag
  • Projecttitel Saudi Cultural Bureau
  • Projectarchitect(en) Amer Alhassan
  • Adviseur constructie Raadgevend Ingenieursbureau Van Dijke B.V., Alphen aan den Rijn
  • Adviseur installaties CCM Group B.V.,Zoetermeer
  • Adviseur akoestiek CCM Group B.V.,Zoetermeer
  • Aannemer CCM Group B.V.,Zoetermeer
  • Interieurarchitect AAArchitects, Den Haag
  • Landschapsarchitect AAArchitects, Den Haag ism Inside/Outside, Amsterdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1115
  • Bruto inhoud 3810
  • Programma Kantoor
  • Opdrachtgever Saudi Cultural Bureau
  • Ontwerpbureau AAArchitects, Den Haag

Foto's

Lees voordat u gaat reageren de spelregels