Project

ARC17: Lorette Convent, Apartments Drbstr – dmva-architecten

ARC17: Lorette Convent, Apartments Drbstr – dmva-architecten
foto: Bart Gosselin

Door actie en reactie uit te lokken tussen heden en verleden met inbreng van hedendaagse architectuur, volgt deze herstructurering van een compleet bouwblok met noemenswaardige panden zoals ‘t Hooghuys en het voormalige Loretteklooster dit evolutieve uitgangspunt. De omzichtige aanpak met een interactie van restauratie, renovatie en nieuwbouw, verweeft vandaag zes eeuwen bouwgeschiedenis binnen de wallen en waterlopen van een levende stad. 

Tussen ‘t Hooghuys en ‘t Sweert is de nieuwbouw Melano opgetrokken. Het appartementsgebouw leunt enerzijds gewillig aan bij ‘t Sweert en creëert in relatie tot ‘t Hooghuys anderzijds afstand en spanning door de uitstulping op de verdieping. De witte baksteenarchitectuur speelt in op de deels gekaleide, deels gepleisterde gevel van ‘t Hooghuys en de classicistisch geüniformiseerde puntgevels van ‘t Sweert.

Inpandige terrassen vormen een dialoog met de tweedimensionaliteit van de historische gevels in de Drabstraat. Ingewerkte, verticale lichtstroken zetten onze leefwereld in de schijnwerper en spreiden de eigentijdse visie van interactie met de publieke ruimte tentoon door de straat te verlichten. Het volume is sleutel tot herstructurering van het terrein. Net zoals water grillig een weg zoekt door het landschap, zet de ingreep in op doorlaatbaarheid. Aan de hand van het opgetilde raakpunt met ‘t Hooghuys voorziet het nieuwbouwvolume Melano in de overkapping van een intieme steeg naar de achterliggende binnentuin.

Het inzetten van de tuin is een doordachte knipoog naar de voormalige omvangrijke tuin van ‘t Hooghuys die tot de Begijnenstraat doorliep en daardoor een ontsluiting garandeerde met de Grote Markt. Drie eeuwen later sloot het L-vormige Loretteklooster en -meisjesschool deze groenzone af van de Begijnenstraat. Het neogotische gebouw etaleert de ingetogen en besloten impact van een kloostergemeenschap binnen de stad. Deze volumineuze ‘muur’ is nu doorbroken op het gelijkvloers om de in die tijd tot speelplaats omgevormde Hooghuys-tuin in een semi-publieke sfeer te verbinden met de achterliggende Vismarkt. Stadsbewoners worden binnengezogen in een kluwen van stegen en pleinen.

Ontwerp en realisatie

  • Plaats 2800 Mechelen
  • Projecttitel Lorette Convent – Apartments Drbstr
  • Projectarchitect(en) David Driesen, Tom Verschueren
  • Medewerkers Kobe Van Praet, Valerie Lonnoy, Sofie Buggenhout, Kaat Spapen
  • Aannemer Bouwbedrijf Van Poppel
  • Landschapsarchitect Ars Horti, 's Herenbaan 26/A, 2840 Rumst, België
  • Samenwerkende architect Architect Karel Beeck, Sint-Katelijnestraat 33, 2800 Mechelen, België
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 4735
  • Programma kantoor + residentieel
  • Voorlopig ontwerp april 2012
  • Definitief ontwerp januari 2014
  • Aanvang bouw maart 2014
  • Oplevering oktober 2016
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 5186605
  • Opdrachtgever City Site
  • Ontwerpbureau dmvA-Architecten - Drabstraat 10, bus 301, 2800 mechelen

Foto's

Fotografie: Bart Gosselin

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels