Project

ARC17: Laanwoning Haagwijk – Jacobien HOFSTEDE architect

ARC17: Laanwoning Haagwijk – Jacobien HOFSTEDE architect
fotografie : Gerard-Jan Vlekke

Op het nieuwe eigentijdse landgoed Haagwijk gelegen op buitenplaats Duivenvoorde is deze nieuwbouwwoning gerealiseerd. Iedere woning op Haagwijk is uniek maar wordt, door overeenkomsten in materialisering, massa en uitstraling, deel van het grotere plan. De donkere steen, de eenvoud van het volume en de zichtlijnen door en langs het huis plaatsen de woning op een natuurlijke manier in zijn omgeving.

De wens zelf een woning te bouwen naar eigen ontwerp buiten de bebouwde kom kon hier in vervulling gaan. In samenspraak met supervisor Hubert-Jan Henket en het landschapsplan van Michael van Gessel werden richtlijnen opgesteld voor de woningen langs de nieuwe laan. Eenvoudige volumes (tweelaags/plat dak) van baksteen in de kleur grijs.

ARC17: Laanwoning Haagwijk - Jacobien HOFSTEDE architect. Foto Gerard-Jan Vlekke

fotografie : Gerard-Jan Vlekke

In dit ontwerp wikkelt de bakstenen gevel zich als een schil rond de binnenruimtes, onderbroken door houten geveldelen, puien en luifels. Een verbijzondering van het metselwerk aan de voorzijde leidt het oog naar de entree.

In het interieur is een continue ruimte gecreëerd die hal, keuken, woonkamer en studeerkamer vloeiend in elkaar laten overlopen. Essentieel is de connectie met het landschap. Zichtlijnen vanaf de entree door de woning richting weiland en bos geven de bewoner het gevoel één te zijn met zijn omgeving. Ook de bezoeker van het landgoed blijft middels zichtlijnen door en langs de woning het omliggende landschap wijds ervaren.

Het gehele huis wordt verwarmd door aardwarmte. Door de woning te openen naar de zuidzijde in combinatie met een luifel wordt in de winter gebruik gemaakt van de binnenkomende warmte. In de zomer wordt deze warmte geweerd door de luifel. Een warmtepomp verwarmt in de winter en koelt in de zomer. Zonnepanelen op het dak zorgen voor de energie voor de warmtepomp en de LED-verlichting. Een zonneboiler vult de warmwatervoorziening aan. Achter de gesloten geveldelen is hoogwaardige isolatie toegepast. Deze combinatie van installaties en uitgangspunten in het ontwerp zorgen voor een bijna energie neutrale woning.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Haagwijk 12
  • Plaats Voorschoten
  • Projecttitel Laanwoning Haagwijk
  • Projectarchitect(en) Jacobien Hofstede
  • Medewerkers Petra van Trigt (interieurarchitect), Antonio Cannavacciuolo
  • Adviseur constructie Winkster Engineering Services, Voorburg
  • Adviseur installaties S&W Consultancy, Vlissingen
  • Adviseur bouwfysica S&W Consultancy, Vlissingen
  • Aannemer Bouwbedrijf Van Leent
  • Interieurarchitect Petra van Trigt, Den Haag
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 320m2
  • Programma Wonen
  • Voorlopig ontwerp November 2014
  • Definitief ontwerp Februari 2015
  • Aanvang bouw December 2015
  • Oplevering December 2016
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau Jacobien HOFSTEDE architect

Foto's

fotografie : Gerard-Jan Vlekke
Lees voordat u gaat reageren de spelregels