Project

ARC17 Interieur: Tandwielenfabriek Amsterdam – ZW6 | Jeroen van Zwetselaar

ARC17 Interieur: Tandwielenfabriek Amsterdam – ZW6 | Jeroen van Zwetselaar
Project: Jeroen van Zwetselaar, ZW6 Fotografie: Alexander van Berge©

De casco ruimte in een voormalige Tandwielenfabriek liet veel aan de beleving over. Industriële vibes waren sterk aanwezig, warmte en geborgenheid ontbraken. De trap werd het tandwiel in het ontwerp, het gehele houten volume geeft warmte en kracht door de stevige blokkenstructuur. Het draagt een ‘zwevende etage’ die plek biedt voor intimiteit en persoonlijkheid. Dynamiek en contrast zijn belangrijke thema’s.

Kijkend naar de bouwkundige structuur, bestaat de loft uit twee delen. Door de sheddaken valt er op twee plekken mooi natuurlijk licht binnen. Dit hebben we vrij spel gegeven, zowel boven als beneden. Door een kubus van de garderobe gezamenlijk met de badkamer te maken, heeft het zelf een ogenschijnlijk ‘lastig’ dakraam zijn functionaliteit behouden.

Het was een uitdaging om vanuit de woonkamer 2 trappen naar boven te laten leiden, zonder te storen in de benedenruimte. De functie van de trap hebben we breder getrokken, waardoor persoonlijkheid, functionaliteit en constructie met elkaar samenwerken. Door de gecreëerde opbergruimte, worden verdere kastruimtes overbodig.

Het woongedeelte heeft zijn open structuur behouden. Het is een grote, lichte ruimte waar je kunt loungen, koken en dineren, zonder het contact met elkaar te verliezen. De nieuwe -ogenschijnlijk- zwevende etage zorgt voor intimiteit. Hieronder bevind zich de eettafel. De haard zorgt voor warme en geborgenheid, net als de grote ‘parasol’ lamp boven de bank. Op de enorme wand rondom de haard is een speciale stuctechniek aangebracht die de oude tijd symboliseert en draagt de kunst van de opdrachtgevers.

In de tweede trap herbergt zich apparatuur voor de keuken, waardoor de glazen pui achter de keuken open en transparant kan blijven. De keuken is donker, zodat het licht versterkt.

In de ‘zwevende’ etage zijn diverse ramen in verschillende vormen geplaatst, waardoor je naar binnen én de lucht kunt kijken. De openingen die je binden met de omgeving zijn niet heel groot, zodat je toch veel privacy hebt.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Nieuwe Jonkerstraat 56
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Tandwielenfabriek Amsterdam
  • Projectarchitect(en) Jeroen van Zwetselaar
  • Medewerkers Laura Peters en Sven Berg
  • Aannemer MM2, Diemen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 180
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 170
  • Bruto inhoud 900
  • Netto inhoud 840
  • Programma Woonhuis
  • Voorlopig ontwerp september 2015
  • Definitief ontwerp december 2015
  • Aanvang bouw januari 2016
  • Oplevering september 2016
  • Opdrachtgever Milica Antic en Petra Beelen, Amsterdam
  • Ontwerpbureau ZW6 | Jeroen van Zwetselaar

Foto's

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels