Project

Nominatie ARC17 Interieur: Sony Music Entertainment – Space Encounters Office for Architecture

Nominatie ARC17 Interieur: Sony Music Entertainment – Space Encounters Office for Architecture
foto: Peter Tijhuis

Sinds de jaren ‘60 is de toren aan de overkant van het IJ een icoon van de stad Amsterdam. Na jaren dienst te hebben gedaan als kantoor, is het gebouw compleet gerenoveerd en omgedoopt tot de A’DAM Toren.

A’DAM staat voor Amsterdam Dance And Music, en sinds begin 2017 zijn er in verschillende nachtclubs, restaurants en de kantoren van topbedrijven in de muziekindustrie te vinden. Naast vooraanstaande bedrijven zoals Massive Music, Wink, ID&T en Gibson is nu ook het nieuwe kantoor van Sony Music & Entertainment officieel in gebruik genomen.

In de kern bevinden zich de dienende gebruiksfuncties zoals de toiletten, liften en trappen, daarbuiten is de hele ruimte ontdaan van obstructies. Daardoor is er vanuit het hele kantoor een prachtig vrij uitzicht over Amsterdam en de omgeving. De betonconstructie van de gevel is bewust in het zicht gelaten en vormt een belangrijk onderdeel van het interieur.

Ook de verlichting speelt in het ontwerp een speciale rol. Het plafond bestaat uit een rooster van aluminium, waarop LED strips zijn geplaatst die de witte akoestische spray erboven verlichten. Het gevolg is dat in de ruimte een hyperdiffuus licht zonder schaduwen ontstaat dat aangepast kan worden aan verschillende omgevingsfactoren en gelegenheden.

In de ruimte zijn verscheidene multifunctionele onderdelen geplaatst met verwijzing naar de muziekindustrie. Zo doet de trap ook dienst als artiestenbar, is de vinyl vergadertafel tevens een DJ booth, en ziet de kern van de ruimte eruit als de binnenkant van een versterker. Terwijl werk en ontspanning in de muziekindustrie vaak door elkaar lopen, is in het ontwerp juist een scheiding tussen deze twee gerealiseerd.

Beide functies hebben in de ruimte een eigen plek gekregen, en zijn duidelijk afleesbaar door de keuze van het kleurenpalet: grijs en groen zijn de enige kleuren in het ontwerp.

Alle verlichting bij Sony Music Entertainment is LED, wat niet alleen zorgt voor een speciaal effect maar ook voor energiebesparing. Er is alleen gebruik gemaakt van hout met een FSC certificering. Verder is alle losse kantoorinrichting circulair en is zijn er tafeltje gemaakt van brokken marmer die anders weggegooid zouden worden omdat ze ‘onbruikbaar’ werden geacht.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Overhoeksplein 29
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Sony Music Entertainment
  • Projectarchitect(en) Joost Baks, Gijs Baks, Remi Versteeg, Stijn de Weerd
  • Medewerkers Daan van Gool, Daniel Ankoné
  • Adviseur installaties Van Losser BV, Dave Smit + John Uitentuis, Invent Design
  • Adviseur akoestiek De Vrij Akoestiek
  • Aannemer VANStaal, Senso, De Vrij Akoestiek, Acosorb, Uipkes, Indoorsteel
  • Interieurarchitect Space Encounters Office for Architecture
  • Toeleveranciers aannemers: VANStaal, Senso, Acosorb, Uipkes, Indoorsteel - interieurbouw: Roord Binnenbouw - projectmanagement: Premium Bouw - meubilair: Lensvelt Contract BV
  • Programma Kantoorfunctie
  • Opdrachtgever Sony Music Entertainment / Lensvelt Contract BV
  • Ontwerpbureau Space Encounters Office for Architecture, Amsterdam

Foto's

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels