Project

Nominatie ARC17 Interieur: Renovatie Tandheelkunde, Radboud Universiteit – Ex Interiors

Nominatie ARC17 Interieur: Renovatie Tandheelkunde, Radboud Universiteit – Ex Interiors
Foto Alexander van Berge

Ultieme synergie tussen het exterieur en interieur. Een nauwe samenwerking tussen Inbo, Wiegerinck en Ex Interiors heeft geleid tot de ultieme synergie tussen interieur en exterieur. Het brutalische beton uit het oorspronkelijke gebouw is als basis genomen voor het nieuwe ontwerp. In het interieur is gezocht naar de juiste toepassing van materiaal en kleur als tegenhanger van het karakteristieke beton, waarbij de emoties en wensen van de verschillende doelgroepen als uitgangspunt zijn genomen.

Tandheelkunde kent een bijzondere mix van doelgroepen. Naast medewerkers en studenten komen er ook verschillende type patiënten. Enerzijds heeft men te maken met ‘gewone’ patiënten, anderzijds met patiënten met lichamelijke en geestelijke beperkingen of juist angstige patiënten. In het interieurontwerp is met al deze doelgroepen en hun gevoelens rekening gehouden.

Het gebouw is functioneel, helder en verzorgd. Bezoekers komen hier onder behandeling van studenten Tandheelkunde, dan moet een omgeving vertrouwen uitstralen. Bij de start van het ontwerp is de Japanse tuin als uitgangspunt genomen. Het idee achter de Japanse tuin is dat een natuurlijk landschap wordt aangelegd in perfectie. De tuinen stralen rust en sereniteit uit.

In het interieur wordt deze perfectie weerspiegeld in de heldere en minimalistische indeling, als ook in de keuze van materialen en meubelen. Door de juiste scheidingen en verbindingen tussen verschillende gebruikers en onder andere leslokalen, opleidings- en behandelruimten aan te brengen, is er een natuurlijke indeling ontstaan die vertrouwen en veiligheid biedt. De zonering binnen de werkvloer stimuleert bovendien informeel overleg, ontmoeten en ontspannen.

De keuze voor natuurlijke groen-blauw kleuren in combinatie met warme houttinten, vormt een mooi contrast met het ‘koele’ beton en versterkt daarmee het originele karakter van het gebouw. Strakke, witte meubels en gietvloeren zijn verrijkt met grote tapijten voor een warme uitstraling. De toepassing van glas tussen aangrenzende ruimtes en ook naar buiten toe, intensiveert de verbinding met de natuur en zorgt voor extra ruimtelijkheid en transparantie. De gehele sfeer straalt professionaliteit en kwaliteit uit in een omgeving die vraagt om veiligheid en vertrouwen.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Philips van Leydenlaan 25
  • Plaats 6525 EX, Nijmegen
  • Projecttitel Renovatie Tandheelkunde, Radboud Universiteit
  • Projectarchitect(en) Odette Ex
  • Medewerkers Hetty Keiren, Jessica van Boxtel, Bas Stolten en Suzan Jorritsma
  • Aannemer Bouwcombinatie Tandheelkunde (Trebbe-Van Wijnen-Kuijpers Deerns (installaties, bouwfysica, duurzaamheid), Croes bouwtechnische ingenieursbureau (constructie), Facilicom (beheer & exploitatie)
  • Interieurarchitect Ex Interiors BV Nieuwegein in samenwerking met Wiegerinck, Arnhem
  • Bouwmanagement Twynstra Gudde, Amersfoort
  • Samenwerkende architect Integrale samenwerking met Inbo, Amsterdam
  • Toeleveranciers Interieurbouwer – Coors, Ridderkerk, Interieurleverancier – Gispen, Culemborg, Vloerbedekking – Desso, Waalwijk
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 20.760 m2 bvo renovatie, 4.317 m2 bvo nieuwbouw
  • Programma Kliniekenplein (ontvangstbalie, wachtruimtes, restauratie), studiecentrum, onderwijspraktijk, onderwijszaal, fantoomzaal, skills lab, onderzoekslaboratorium en werkplekken
  • Voorlopig ontwerp Juli 2014
  • Definitief ontwerp December 2014
  • Aanvang bouw Januari 2015
  • Oplevering Fase 1 december 2016; Fase 2 juli 2017
  • Opdrachtgever Radboud Universiteit Nijmegen
  • Ontwerpbureau Ex Interiors BV, Nieuwegein
  • Projectmanagement Twynstra Gudde, Amersfoort

Foto's

Fotografie: Alexander van Berge

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels