Project

ARC17 Interieur: Renovatie Greenchoice – Colliers International

ARC17 Interieur: Renovatie Greenchoice – Colliers International
Groene hart, werkcafé 1e verdieping

De essentie van deze interieur renovatie draait om de kracht van het oorspronkelijke gebouw weer zichtbaar te maken. Waarbij er een natuurlijk spanningsveld is ontstaan tussen de DNA van het gebouw en de nieuwe gebruiker. Hierdoor is er een vanzelfsprekend interieur ontstaan wat past in deze tijd en bij de gebruiker Greenchoice.

Inleiding:
Voor haar huisvesting is Greenchoice op zoek naar een goed bereikbare locatie in Rotterdam. Een bijzonder pand dat opvallend is en eigenheid uitstraalt. Greenchoice is niet opzoek naar ‘een landmark’ maar het pand mag wel bijzonder zijn. Het eigen karakter van Greenchoice blijft behouden met een geloofwaardige uitstraling, niet over de top. De belangrijkste factor voor de keuze van een locatie is de bereikbaarheid. De locatie dient goed bereikbaar te zijn met het openbaar vervoer en fiets. Voor Greenchoice medewerkers geldt in principe dat ze niet met de auto naar het kantoor komen. Colliers heeft diverse panden gezocht en het oog viel voor Greenchoice op het voormalige Bouwcentrum.

Colliers is begonnen met het ontwerpen van een werkplekconcept en de kern van dit concept is activiteitsgerelateerde werkomgeving als duurzaam middel. Duurzaam gebruik van ruimte is continu gebruik van de werkomgeving. Een duurzaam en efficiënt toekomstconcept voor ruimtegebruik kan ervoor zorgen dat leegstand of ruimte gebrek kan worden voorkomen. In een duurzaam concept veert de werkomgeving mee bij het groeien en krimpen van de organisatie. Tijdens de afronding van het werkplek concept, schoof de interieurarchitect aan tafel om het ruimtelijk programma van eisen verder uit te werken.

Voor deze inbouwpakket “renovatie” opdracht was een beperkt budget en was het uitgangspunt om zoveel mogelijke bestaande wanden her te gebruiken. Het was voor de interieurarchitect een uitdaging om met minimale middelen toch de kracht van het oorspronkelijke gebouw terug te brengen en dit in relatie met de nieuwe gebruiker. Voor dit project geld dat verbeeldingskracht belangrijker is dan grote budgetten.

Uit het werkplekconcept kwamen drie belangrijke ruimte behoeftes naar voren: de entree annex ontvangst ruimte, kantoor ruimte voor de diverse teams en het groene hart.

Entree:

De entree ruimte heeft een natuurlijke, open en lichte uitstraling gekregen. In de ruimte is een natuurlijke symmetrie ontstaan door het tegenover elkaar positioneren van de receptiebalie en wacht annex koffie meubel. Vanuit de lager gelegen entree ruimte is er een brede zichtlijn naar het open en lichte groene hart.

Groene hart:

Het gebouw heeft een bijzondere plattegrond bestaande uit een regelmatige zestienhoek.

In het midden een groot atrium en een schotelvormige dakconstructie, gedragen door 8 kolommen. In het atrium bevinden zich twee ronde splitlever vloeren waarbij de bovenste vloer minder breed is, zodat het daglicht tot aan de begane grond kan komen.

Aan de gevelzijde zijn de open kantoor ruimtes gesitueerd voor meer rust en concentratie naar het midden toe de dynamisch functies zoals het groene hart en het werkcafé op de 1e verdieping. Het groene hart zorgt voor verbinding en geeft op een subtiele manier de identiteit van Greenchoice weer. Het groene hart is verdeeld over drie lagen en zal in de toekomst nog verder worden verfijnd qua type werk en overleg plekken.

  • begane grond is het vergader centrum en aan de buitenzijde een bomen bos
  • 1e verdieping is het dynamische werkcafé met in het midden een grote ronde open pantry. De pantry heeft aan de buitenring twee zit functies zoals: barkrukken en een ronde zitbank. De 8 kolommen lopen door de pantry en versterker hiermee de kracht van het gebouw. De openheid van de pantry was erg belangrijk voor het zichtbaar maken van de 8 kolommen en het behoud van zichtlijnen vanuit het groene hart naar de kantoren in de buiten ringen.
  • 2e verdieping biedt ruimte aan de medewerkers om rustig te kunnen werken in een informele sfeer. Er was erg veel behoefde aan informele overleg plekken en grote stamtafels om daar met een team te kunnen samenwerken. In het midden onder de lichtkoepel staat een ronde sokkel vorm pantry met in het verhoogde deel beplanting.

Kantoren:

De open kantoor ruimtes zijn gesitueerd in de buitenringen van het gebouw aan de gevel. De gesloten glazen overlegruimtes en concentratie zijn gepositioneerd tegen de trappenhuizen en toilet kernen aan. Hierdoor ontstaat er veel meer openheid en licht in de buitenste ringen. Hierdoor komen tevens de betonnen draagbalken en kolommen in de buitenring meer tot hun recht. In de grotere nissen van de trappenhuizen zijn overige functies ondergebracht zoals: locker annex printermeubel, garderobe en maatwerk prikborden voor de verschillende teams.

Materialisatie en kleuren pallet:

Het materialen en kleuren concept is afgestemd op het bestaande gebouw en de identiteit van Greenchoice. De beleving en sfeer heeft een natuurlijke en tijdloze uitstraling. Voor de materialisatie zijn zoveel mogelijk duurzame producten toegepast zoals een emissie vrije kurk gietvloer en Econyl tapijt.

Daarnaast is er gekozen voor deel hergebruik van het werkplekmeubilair en het toepassen van gerecycled specifiek los meubilair, zoals petfles stoelen van de Vorm en duurzame houten tafels van Arco.

De vloerbedekking in de buitenste ringen heeft aan de gevelzijde een lichtere kleur omdat daar minder daglicht toetreding is en de kleur wordt geleidelijk donkerder ter hoogte  van de bordessen  rondom het atrium. De kolommen en draagbalken in de ringen zijn licht beton grijs geschilderd zodat ze subtiel meer zichtbaar zijn. In het groene hart is naast natuurlijke kleur tonen en wit gespeeld met diverse groen tonen en hierdoor ontstaat er een rustige en natuurlijke sfeer.

Tot slot:

De vorige gebruikers hadden hun sporen duidelijk achter gelaten en wij hebben kort gezegd de kracht en de DNA van de oorspronkelijke architectuur weer zichtbaar gemaakt. Het resultaat is een eigentijds gebouw met een vanzelfsprekend en tegelijk nieuw en fris karakter.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kruisplein 15
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Renovatie Greenchoice
  • Projectarchitect(en) Iefke Machielsen
  • Medewerkers Marhinde Verkerk (interieurarchitect), Leonoor Vesseur (werkplekadviseur), Harry Abbing (projectleider), David Menkveld en Vincent Ollefers
  • Adviseur akoestiek Peutz, Ben Leer
  • Aannemer Kloet, Vlaardingen
  • Interieurarchitect Iefke Machielsen
  • Bouwmanagement Colliers International
  • Toeleveranciers Hoogendoorn Interieurbouw, maatwerk meubilair
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5.089,5 m²
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 4.752 m²
  • Programma kantoor omgeving
  • Voorlopig ontwerp medio oktober 2016
  • Definitief ontwerp medio november 2016
  • Aanvang bouw eind december 2016
  • Oplevering april 2017
  • Opdrachtgever Greenchoice
  • Ontwerpbureau Colliers International

Foto's

Gerelateerde tags

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels