Project

ARC17 Interieur: Renovatie entreehal ITO toren – Graziosi Progetti

ARC17 Interieur: Renovatie entreehal ITO toren – Graziosi Progetti
ITO – Doorkijk en vele zichtlijnen – Graziosi Progetti

Graziosi Progetti transformeerde de bestaande sobere entreehal van de ITO Toren.
Door toepassing van ultratransparant glas in de gevel, spiegels en een verlichte bamboetuin in het interieur worden allerlei bijzondere zichtlijnen mogelijk, van het plein tot diep in het gebouw en visa versa. Het gewaagd contrast tussen eigentijdse en klassiek elementen maakt deze ontvangstruimten een unieke verschijning op de Zuid-as.

Graziosi Progetti transformeerde en moderniseerde de entreehal van de ITO toren (een ontwerp van Toyo Ito uit 2003) aan de Amsterdamse Zuid-as tot een sfeervolle ontvangstruimte en voegde daar een horeca-functie aan toe.

De entreehal opent zich naar de Zuid-as door het gebruik van ultratransparant glas in zowel de gevel als de elegante tourniquets. Door toepassing van glas en spiegels op diverse strategische plekken en een verlichte “binnentuin” ontstaan er interessante zichtlijnen door het gebouw welke tevens het daglicht diep het gebouw binnen dragen en de routing verduidelijken.

De sfeer van de entreehal heeft de allure van een vijf sterren hotellobby door het gebruik van zowel klassieke als eigentijdse elementen. Het meest in het oog springende onderdeel van de lounge is een moderne interpretatie van een klassieke, gewoven “verdure” van zeven bij zeven meter, welke tevens een akoestische functie heeft.

Het meubilair is een mix van design klassiekers aangevuld met moderne tegenhangers, in een kleurrijke mix, die zorgt voor een warme en aangename ambiance

Tegenover de lounge is een horecafunctie gerealiseerd waarin een indrukwekkende, abstracte kastenwand een belangrijk onderdeel van het ontwerp uitmaakt. De kast is door Graziosi Progetti ingevuld met een eclectische, inspirerende kunstcollectie; bestaande uit elementen variërend van Chinees porselein tot designboeken, en van Afrikaanse maskers tot gouden stokstaartjes.

Speciale aandacht is uitgegaan naar de vloer, welke is uitgevoerd in een warm grijze Italiaanse natuursteen die  transformeerd in een zandkleurige natuursteen welke verder in het gebouwontwerp wordt toegepast.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Gustav Mahlerlaan 20
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel renovatie eentreehal ITO toren
  • Projectarchitect(en) Nina Graziosi, Laurens Schönberger, Jan-Jaap Res
  • Adviseur constructie Van Rossum Raadgevende ingenieurs bv. Amsterdam
  • Adviseur installaties Herman de Groot, Amersfoort
  • Adviseur akoestiek Climatic Design Consult, Amsterdam/Hilversum
  • Adviseur bouwfysica Herman de Groot, Amersfoort
  • Adviseur brandveiligheid Falck prevention, Utrecht
  • Aannemer Slokker Bouwgroep, Almere
  • Interieurarchitect Graziosi Progetti, Den Haag
  • Bouwmanagement Graziosi Progetti, Den Haag
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 750m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 700m2
  • Bruto inhoud 2700m3
  • Netto inhoud 2400m3
  • Programma Lobby met ontvangst- en openbare horecagelegenheid.
  • Voorlopig ontwerp Augustus 2015
  • Definitief ontwerp Maart 2016
  • Aanvang bouw Oktober 2016
  • Oplevering Juli 2017
  • Opdrachtgever Union Investment Real estate, Hamburg
  • Ontwerpbureau Graziosi Progetti, Den Haag

Foto's

Fotografie: Graziosi Progetti

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels