Project

ARC17 Interieur: Nationaal Coordinator Groningen – Space Encounters Office for Architecture

ARC17 Interieur: Nationaal Coordinator Groningen – Space Encounters Office for Architecture
foto: Jordi Huisman

Met vaste stramienmaten, tapijt op de vloer, systeemplafonds, strookramen,
werkplekken langs de gevel en donkere verkeersruimtes in het midden
spreken kantoorgebouwen niet tot de verbeelding. Een alternatief met meer
daglicht is de open werkvloer, met meer werkplekken en minder vierkante
meter een aantrekkelijke keuze voor opdrachtgevers.

Het verwijderen van wanden zorgt echter ook voor problemen als concentratieverlies, verminderde productiviteit en natuurlijk het ontbreken van een plek voor de jaarkalender of foto’s van de kinderen.

In het ontwerp voor de NCG wordt het beste van beide kantoortypes gecombineerd: wanden, maar slechts in één richting. Het totale vloeroppervlak is op deze manier opgeknipt in heldere segmenten, waarbij bestaande beukmaten en gebouwonderdelen zijn gerespecteerd. Het resultaat zijn ruimtes met daglicht uit beide richtingen die groot genoeg zijn om teams van verschillende maten te huisvesten.

Door de langwerpige vorm kan men bovendien verder uit elkaar zitten, waardoor er minder onderlinge geluidsoverlast is. Op de begane grond zijn alle wanden 90 graden geroteerd, waardoor een prettige entreeruimte ontstaat over de gehele breedte van het gebouw. Strategisch geplaatste openingen in de wanden verbinden de afzonderlijke segmenten, en zorgen voor een coulissen effect. Daarnaast is de beleving van de ruimte afhankelijk van de richting waarin de gebruiker zich beweegt; aan de ene kant zijn de muren grijs, aan de andere kant bekleedt met berkenmultiplex.

De laatste echo’s van het traditionele kantoor worden weggenomen door het systeemplafond te vervangen door baffles. Behalve dat hierdoor de ruimte hoger en ruimtelijker wordt, zorgen ze ook voor genoeg geluidsdemping om tapijt overbodig te maken.

In het ontwerp is alleen gebruik gemaakt van FSC hout. Daarnaast zijn is er veel van het oude inrichtingsplan gerecycled: bestaande trappen, liften, toiletten, verlichtingsarmaturen en een deel van de wanden zijn hergebruikt.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Paterswoldseweg 1
  • Plaats Groningen
  • Projecttitel Nationaal Coordinator Groningen
  • Projectarchitect(en) Joost Baks, Gijs Baks, Remi Versteeg, Stijn de Weerd
  • Medewerkers Vincent van Leeuwen, Carlos Callejo, Katharina Wienen, Sarah el Yousefy
  • Adviseur constructie Bouwkundig Ingenieur: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
  • Adviseur installaties Installateur: De Vroome Advies BV
  • Aannemer Friso Bouwgroep
  • Bouwmanagement Projectmanagement: Sweco Nederland
  • Toeleveranciers Interieurbouw: Octo-plus Interieur - Meubilair: Drentca
  • Programma Kantoorfunctie
  • Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf
  • Ontwerpbureau Space Encounters Office for Architecture

Foto's

Fotografie: foto: Jordi Huisman

Gerelateerde tags

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels