Project

ARC17 Interieur: Muziek en technologie studio’s HKU – Workshop of Wonders

ARC17 Interieur: Muziek en technologie studio’s HKU – Workshop of Wonders
fotografie: JRimageworks

Er is binnen een zeer krap budget een technisch hoogwaardig project gerealiseerd waarbij in een bestaand pand van de Hoge school voor de kunsten te Utrecht hoogwaardige muziek en technologie studio’s, regie- en edit-ruimtes zijn gerealiseerd. Hierbij was het de uitdaging om de veelheid aan techniek goed werkend in balans te krijgen met de esthetiek van het interieur.

De HKU heeft in september 2015 een pitch uitgeschreven voor het ontwerpen van akoestisch hoogwaardige muziek en technologie studio’s.

De afdeling moest bestaan uit een viertal opname studio’s met regie ruimte, 4 edit-ruimtes, een technische ruimte en een berging welke dmv een gangzone met elkaar zijn verbonden.

De uitdaging van de uitvraag was het realiseren van inspirerende beeldende werkruimtes voor de gebruiker aan de hand van een PVE die gebaseerd is op een grote hoeveelheid E en W installaties en hoge akoestische waardes.

Het was dan ook een enorme uitdaging om de hoeveelheid benodigde E en W installaties een plek te geven dusdanig dat deze niet het eindbeeld van de ruimtes zouden bepalen.

Verder lag de lat van het PVE voor de akoestiek van de studio’s, regie- en edit ruimtes t.o.v. elkaar lag erg hoog. Alle ruimtes zijn daarom d.m.v. akoestische geïsoleerde doos-in-doos constructies opgebouwd. Tussen alle ruimtes is een luchtbuffer van minimaal 800mm gerealiseerd.

Om de gewenste akoestische waardes en karakters in de ruimtes zelf te behalen moesten er diverse soorten geluid absorberende en reflecterende oppervlaktes in de wanden en plafonds worden opgenomen. Al deze onderdelen zijn uit het zicht weggenomen door de wanden te bespannen met akoestisch transparant vilt doek.

Andere wanden en plafonds zijn afgewerkt met een 30% en 50% open perforatie. We hebben dit gerealiseerd door het plaatsen van gekruiste houten latten volgens een binair patroon. Door het verschuiven van de latten kon het gewenste percentage perforatie worden bereikt.

Elk studio is dusdanig vormgegeven dat zij elk een eigen karakter hebben qua geluid beleving. Dit karakter kan per studio door de studenten worden beïnvloed door de akoestische panelen de wand, welke een geluid absorberende en reflecterende zijde hebben, om te draaien.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Ina Boudier-Bakkerlaan 50
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Muziek en technologie studio's HKU
  • Projectarchitect(en) Gerrit Vos en Toine Pennings
  • Medewerkers Michiel Brongers
  • Adviseur constructie Aanemersbedrijf Van Zoelen BV, Utrecht
  • Adviseur installaties Engie, Nieuwegein
  • Adviseur akoestiek Nelissen Ingenieurs bureau, Eindhoven
  • Aannemer Aannemersbedrijf Van Zoelen Utrecht
  • Bouwmanagement Aestate Bv, Odijk
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) ca 900m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) ca 800m2
  • Voorlopig ontwerp oktober 2015
  • Definitief ontwerp november 2015
  • Aanvang bouw januari 2016
  • Oplevering augustus 2016
  • Opdrachtgever Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) Utrecht
  • Ontwerpbureau Workshop Of Wonders

Foto's

Lees voordat u gaat reageren de spelregels