Project

ARC17 Interieur: Museum de Pont uitbreiding – Benthem Crouwel Architects

ARC17 Interieur: Museum de Pont uitbreiding – Benthem Crouwel Architects
foto: Jannes Linders

Museum De Pont is uitgebreid met 1.100m2, voor meer publiek. De entree, winkel, bibliotheek en het café zijn samen het hart van het museum geworden. Bij binnenkomst ziet de bezoeker direct de zestig meter lange gang, die in de museumtuin eindigt. Een van de doelen was om de tuin actief te verbinden met de publieke binnenruimtes en museumroute.

Museum De Pont wilde aanpassingen aan het gebouw voor meer publiek en nieuwe tentoonstellingsmogelijkheden. De nieuwe vleugel van het museum grenst aan de museumtuin en biedt onderdak aan film, fotografie en videokunst. De nieuwe zaal biedt extra expositiemogelijkheden voor de groeiende collectie van het museum. Het nieuwe restaurant, met een aan de museumtuin grenzende lounge inclusief open haard, is groter en heeft een centrale plaats gekregen tussen de oudbouw en de nieuwe vleugel. De kenmerkende zichtlijn langs de oorspronkelijke buitenwand van het museum blijft intact en sluit goed aan op de huidige museale route. Bovenramen rondom laten het duurzame akoestische houten plafond zweven en zorgen voor lichte ruimtes. De museumshop is vergroot en heeft een verbinding met de bibliotheek. Door de recente aanpassingen is een logische opeenvolging van publieksfuncties ontstaan: entree, boekwinkel, bibliotheek, restaurant, lounge met terras en museumtuin.

Mels Crouwel: “In de meeste musea en galeries is er een gevoel van voorspelbaarheid wanneer je binnenkomt, omdat de zalen symmetrisch zijn en de route voorspelbaar is. Bij Museum de Pont komen de bezoekers binnen in de foyer en zien een natuurlijk verlichte lange gang, die in een tuin eindigt. Wat voor soort ruimtes op deze gang uitkomen, is nog onduidelijk. Er is een gevoel van anticipatie, en van opwinding. Welke verrassingen komt de bezoeker tegen? Dat was de emotie die ik hoopte te ontlokken toen ik de gang ontwierp. Zelfs als de tentoonstellingen veranderen of bij een renovatie, blijft de lange gang: het is een vitaal ontwerp-element voor ons.”

Ontwerp en realisatie

  • Adres Wilhelminapark 1
  • Plaats Tilburg
  • Projecttitel Museum de Pont uitbreiding
  • Projectarchitect(en) Mels Crouwel
  • Medewerkers Mels Crouwel, Peter Kropp, Jeroen Jonk, Volker Krenz
  • Adviseur constructie ABT BV, Delft
  • Adviseur installaties Ingenieursbureau Knipscheer B.V., Soest
  • Adviseur bouwfysica LPB Sight, Nieuwegein
  • Aannemer Bouwcombinatie 013, een samenwerkingsverband van Bouwbedrijf Kees Remmers B.V. en Bouwbedrijf André Doevendans B.V.
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1.747 m2
  • Programma Museum: bibliotheek, café, tentoonstellingsruimte, lounge, tuin
  • Voorlopig ontwerp april 2014
  • Definitief ontwerp september 2014
  • Aanvang bouw januari 2015
  • Oplevering september 2016
  • Opdrachtgever Museum De Pont
  • Ontwerpbureau Benthem Crouwel Architects

Foto's

Lees voordat u gaat reageren de spelregels