Project

ARC17 Interieur: Collectie de Groen – Nexit architecten

ARC17 Interieur: Collectie de Groen – Nexit architecten
Kunstwerk Nimbus Atlas van Berndnaut te zien in Collectie de Groen

Collectie de Groen, een private hedendaagse kunstcollectie, is onlangs ondergebracht in het van oorsprong 19e-eeuwse markante bankgebouw aan de Weverstraat 40, midden in het centrum van Arnhem.De bijzondere ruimtelijke kwaliteit, de sporen van de geschiedenis en de littekens aan het monument zijn zo optimaal mogelijk uitgenut om als dienende entourage te functioneren voor de uiteenlopende kunstwerken.

Collectie de Groen, een private hedendaagse kunstcollectie, is onlangs ondergebracht in het van oorsprong 19e-eeuwse markante bankgebouw aan de Weverstraat 40, midden in het centrum van Arnhem. In een gezamelijk zoektocht naar een geschikte locatie attendeerde NEXIT haar opdrachtgevers op de mogelijkheden van dit Rijksmonument wat te koop werd aangeboden nadat een herbestemming tot appartementencomplex (door ontwikkelaar Synchroon) was stop gezet als gevolg van de gevolgen van de crisis.

Het pand en de locatie voldeden perfect aan de wens om een goed bereikbare permanente plek te vinden met een geschikte variatie in verrassende (monumentale) ruimten voor het onderbrengen en publiekelijk toegankelijk maken van deze private kunstcollectie. De ligging van het pand bood bijzondere mogelijkheden om enerzijds aan de voorzijde zichtbaar te zijn in het straatbeeld van de levendige Arnhemse binnenstad en anderzijds, aan de achterzijde, een mooie aanvulling te vormen op de culturele ontwikkelingen rondom het Bartokpark. Het goede nabuurschap, met o.a. Theater aan de Rijn (tevens ontworpen door NEXIT) en cultureel centrum Rozet, heeft inmiddels al geleid tot het opstellen van een collectieve culturele agenda voor dit tot Bartokkwartier omgedoopte stadsdeel.

De verschillende functies die het gebouw door de jaren heen heeft gekend hebben allen hun sporen nagelaten in het complex. De bijzondere ruimtelijke kwaliteit, de sporen van de geschiedenis en de littekens aan het monument zijn zo optimaal mogelijk uitgenut om als dienende entourage te functioneren voor de uiteenlopende kunstwerken. Met minimalistische ingrepen (zowel financieel als technisch) is een grote diversiteit aan ruimten gecreëerd voor een gevarieerd programma. Bij de chirurgische architectonische ingrepen is gezocht naar behoud van het rudimentaire karakter van het gebouw en zijn geschiedenis in combinatie met subtiele ruimtelijke, technische en architectonische aanpassingen ten behoeve van het tentoonstellen van de diversiteit aan actuele kunst.

De begane grond en het souterrain zijn grotendeels publiek toegankelijk gemaakt. In de kelder, grenzend aan het Bartokpark, bevindt zich de avondhoreca die dient als sociëteit voor o.a. jonge kunstenaars die hun weg zoeken in het vak. Tevens is er een tentoonstellingsruimte in de voormalige bankkluis gehuisvest in de kelder. Op de begane grond, waar ook de hoofdentree zich bevindt, hebben de daghoreca in combinatie met een terras aan de Weverstraat en wisseltentoonstellingsruimten een plek gekregen. Het aangrenzende hoge atrium met de gerestaureerde art-nouveau lichtkoepel is in ere hersteld en vormt het centrale hart binnen het labyrinth aan ruimten. De private kunstcollectie wordt voornamelijk gepresenteerd op de hoger gelegen verdiepingen. Deze zijn alleen toegankelijk met een rondleiding. De opdrachtgevers, beiden kunstenaar, hebben in de kap van het pand hun eigen werkateliers ondergebracht. Ook bevindt zich hier het depot.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Weverstraat 40
  • Plaats Arnhem
  • Projecttitel Collectie de Groen
  • Projectarchitect(en) Addy de Boer
  • Medewerkers Joost Boks
  • Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek, Utrecht
  • Adviseur installaties Sia Technisch Adviesbureau,Oosterbeek ; Technisch Bureau Kamping, Zevenaar
  • Adviseur bouwfysica CDC, Nijmegen
  • Aannemer Hoffman, Beltrum
  • Interieurarchitect NEXIT architecten, Arnhem
  • Beeldend kunstenaar Poortontwerp: Alphons ter Avest, Arnhem; Kunstwerk in Atrium: Berndnaut Smilde,Amsterdam
  • Toeleveranciers Van der Staaij, Oosterbeek; Hartemink Interieurbouw, Arnhem
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 1250m²
  • Programma Collectiegebouw voor private kunst gecombineerd met horeca
  • Opdrachtgever Collectie de Groen
  • Ontwerpbureau NEXIT architecten

Foto's

Fotografie Jan de Vries

Gerelateerde tags

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels