Project

ARC17 Interieur: Bibliotheek in Monumentale Broederenkerk Zutphen – InVorm Architecten

ARC17 Interieur: Bibliotheek in Monumentale Broederenkerk Zutphen – InVorm Architecten
Foto: InVorm Architecten

Het nieuwe bibliotheekinterieur in de Broederenkerk van Zutphen is ontworpen door InVorm Architecten en laat zien dat een kerk voor toekomstige bibliotheken een prima locatie is. De Broederenkerk is een 14e-eeuwse kloosterkerk die tot de Orde der Dominicanen behoorde en huisvest sinds 1983 de openbare bibliotheek van Zutphen.

Bij eerdere verbouwingen was midden in de kerk een verdieping ingebracht. InVorm Architecten koos er voor deze te verwijderen en heeft daarmee de ruimtelijke kwaliteit en beleving van het middenschip weten te herstellen. Tegelijkertijd ontstaat zo ruimte om midden in de kerk een stijlvol element met meerdere gebruiksfuncties te plaatsen. Deze is bekleed met vilt en houten leliekruisen welke een verwijzing naar het wapen van de Dominicanen en het wapen van Zutphen zijn. Een mooie knipoog naar het verleden. In de Broederenkerk van Zutphen is ontzettend slim met de ruimte omgegaan. Een sfeervolle plek in een historische context die uitstekend past bij de moderne openbare bibliotheek die zich ontwikkelt tot het hart van de samenleving.

Bibliotheken gaan een andere rol innemen in de maatschappij. De bibliotheek is meer dan het uitlenen van boeken. Zij gaat nog meer recht doen aan haar maatschappelijke functie. De uitleenfunctie is in Zutphen uiteraard wel aanwezig, maar wie goed kijkt ziet dat het middenschip nauwelijks gevuld wordt met boeken en media. Deze zijn allemaal in de zijschepen geplaatst. Ze vormen de context voor het nieuwe bibliotheekwerk. In het midden van de kerk is zichtbaar wat met deze informatie wordt gedaan. De Bibliotheek krijgt daar letterlijk de ruimte om zich door te ontwikkelen naar een maatschappelijke Bibliotheek als het hart van de Zutphense samenleving. Een motiverende omgeving die mensen bij elkaar brengt, waar burgers (leren) lezen, digitaal vaardiger worden en zich cultureel kunnen ontwikkelen.

Simon Dries van InVorm architecten: “Dit alles in een kerk voor elkaar krijgen was geen gemakkelijke opgave. Bij binnenkomst voelt de ruimte groots aan, en dat is ook de beleving die we wilden terugbrengen. Maar wie de vierkante meters telt weet dat het een uitdaging was. De oplossing hebben we gevonden in de centrale kern, daarmee konden we diverse functies samenbrengen in één compact volume en tegelijkertijd de ruimtelijke beleving versterken. De studieruimte is voorzien van veel glas, kan al naar gelang het gebruik afgesloten of opengezet worden en kan daarnaast ook nog opgesplitst worden in twee kleinere cursusruimtes. De door de Bibliotheek georganiseerde activiteiten, kenmerkend voor de zich vernieuwende bibliotheek, kregen zo een prominente plek waar ze goed zichtbaar zijn voor het publiek.”

Bij binnenkomst valt de centrale kern direct op, gevolgd door de imposante ruimte, de plafondschilderingen en het daglicht dat rijkelijk naar binnen komt in het koor. Het aanwezige licht leidt de bezoekers op een natuurlijke wijze langs de centrale kern richting het leescafé waar de beplanting – op de plek van het voormalige altaar – de ruimte intiem en sfeervol maakt. Een prettige plek om te genieten van een kopje koffie, een tijdschrift of boek. Toch zal het hier niet altijd rustig zijn. De flexibele inrichting van het koor maakt het namelijk mogelijk om hier ook grote groepen te ontvangen. Wie terugkijkt ziet tot zijn verrassing de brede trap die leidt naar de verdieping. Ingezet als podium of tribune een waardevolle aanvulling voor het functioneren van de bibliotheek.

De luisterplekken op de kern bieden een fantastisch zicht op de monumentale ruimte. Luisterend naar de muziek van je keuze een bijna hemelse ervaring. Twee stalen loopbruggen leiden vanaf hier naar de omloop. In de zijschepen zijn verschillende solitaire werkplekken te vinden waar in alle rust gewerkt, gestudeerd, geleerd of gelezen kan worden. Direct boven de entree, onder het grote glas in lood raam is de nieuwste digitale apparatuur uit te proberen. In de door InVorm verbouwde en heringerichte bibliotheek van Zutphen is fysiek zichtbaar dat het in de vernieuwende bibliotheek niet langer om boeken draait. Een moderne organisatie in een historische omgeving die informatie op een aantrekkelijke wijze voor iedereen toegankelijk weet te maken.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Broederenkerkplein 2
  • Plaats Zutphen
  • Projecttitel Monumentale Broederenkerk in Zutphen door InVorm Architecten voorzien van nieuw bibliotheekinterieur
  • Projectarchitect(en) Rob Bonneur / Simon Dries
  • Aannemer InVorm projectinrichting, Schiedam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1800 m2
  • Bruto inhoud 15400 m3
  • Opdrachtgever Stichting Graafschap bibliotheken
  • Ontwerpbureau InVorm Architecten, Schiedam

Foto's

Fotografie InVorm Architecten

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels