Project

ARC17 Innovatie: Tijdelijke Rechtbank Amsterdam – cepezed

ARC17 Innovatie: Tijdelijke Rechtbank Amsterdam – cepezed
foto: Leon van Woerkom

In de tijdelijke rechtbank vindt de rechtspraak de komende vijf jaar doorgang terwijl het bestaande rechtbankcomplex aan de Parnassusweg grootschalig wordt gerenoveerd. Het tijdelijke gebouw is volledig circulair in opzet en uitvoering. Een tal van innovatieve, hoogwaardige bouwkundige oplossingen maakt het gebouw re- en demontabel en na de initiële gebruiksperiode herbruikbaar met eenzelfde of nieuwe functie.

Nieuwbouw van de tijdelijke rechtbank Amsterdam, in ontwerp gezamenlijk met cepezedinterieur. De tijdelijke nieuwbouw van circa 5.400 m2 op het terrein van het bestaande Parnascomplex aan de Parnassusweg vormt samen met de bestaande torens E en F de tijdelijke rechtbank waarin een groot deel van de rechtspraak doorgang vindt tijdens de vijf jaar dat op hetzelfde perceel een nieuwe permanente herhuisvesting wordt ontwikkeld. Voor zowel de tijdelijke als permanente nieuwbouw vindt gedeeltelijke sloop van het bestaande complex plaats.

In de tijdelijke rechtbank Amsterdam vinden tijdens de gebruiksperiode essentiële processen van de rechtbank plaats. De eisen aan het tijdelijke pand zijn dan ook hoog. Zo mag het interim-karakter van het gebouw geenszins afbreuk doen aan de representativiteit en gelden onverkorte condities betreft zaken als outillage, complexe logistiek, akoestiek, comfort en veiligheid.

Vanuit zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid zet opdrachtgever het Rijksvastgoedbedrijf daarnaast hoog in op het voorkomen van verspilling. Als belangrijk selectiecriterium gold daarom ook het voorkomen van afval en het maximaliseren van de restwaarde van het gebouw. De intrinsieke circulariteit van het dpcp-voorstel heeft veel waardering geoogst. Niet alleen is op iedere schaal tot aan het volledige gebouw toe consequent gezocht naar mogelijkheden tot reductie, hergebruik en recycling van materialen, ook staat het consortium zoveel mogelijk gebruik van donormaterialen voor, wat verspilling ‘aan de voorkant’ minimaliseert. Na afloop van de gebruiksperiode is het gebouw in zijn geheel herbruikbaar op een andere locatie.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Parnassusweg 220, gebouw G
  • Plaats 1076 AV Amsterdam
  • Projecttitel Tijdelijke Rechtbank Amsterdam
  • Projectarchitect(en) Ronald Schleurholts
  • Medewerkers Job van den Heuvel, Mathieu de Danschutter, Mark Bruin, Robbert van der Straat, Ronald van Houten, Hans Cool, Jeen Pot
  • Adviseur constructie IMd Raadgevende Ingenieurs - Rotterdam
  • Adviseur installaties ingenieursburo linssen b.v. - Amsterdam
  • Adviseur akoestiek LBP|Sight - Nieuwegein
  • Adviseur bouwfysica LBP|Sight - Nieuwegein
  • Adviseur brandveiligheid LBP|Sight - Nieuwegein
  • Aannemer Du Prie bouw & ontwikkeling, Leiden
  • Interieurarchitect cepezedinterieur - Delft
  • Beeldend kunstenaar Marjan Teeuwen
  • Bouwmanagement dpcp
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5.400
  • Netto vloeroppervlakte (m2) NB
  • Bruto inhoud 23462
  • Programma rechtbank
  • Definitief ontwerp 03-2015
  • Aanvang bouw 06-2015
  • Oplevering 09-2016
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 10.208.605
  • Bouwsom exclusief installaties (€) € 6.269.881
  • Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf, Den Haag (Du Prie bouw & ontwikkeling + cepezed projects) Leiden/Delft
  • Ontwerpbureau architectenbureau cepezed

Foto's

Fotografie: Jannes Linders (1 t/m 8) // Leon van Woerkom (9 t/m 17)

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels