Project

ARC17 Innovatie: At long last – multifunctioneel meubelobject

ARC17 Innovatie: At long last – multifunctioneel meubelobject
Fotowerk: Studio Csány

Dit vaste interieurobject herbergt een keuken en archiefopslag. Tevens fungeert het als projectieplatform, inloopkast en akoestisch absorberend oppervlak. De akoestische bekleding bestaat uit vermalen katoen. De scheidslijn tussen betimmering en stof loopt op en neer onder drie graden tot eenzelfde peilmaat tegen de achterliggende kamerwand. Terwijl de kopse wand van de uitkraging horizontaal onder een hoek van drie graden is verdraaid.

Stichting Architectuurcentrum Rondeel verhuisde onlangs naar een langwerpige ruimte (75 m2) op de begane grond. Eindelijk weer terug naar de Deventer binnenstad, aan één van haar oudste straten!

Van Veldhuizen Stadsontwikkeling, Hans Architecten en Architect Maarten Douwe Bredero gingen met de inrichting aan de slag. Laatstgenoemd bureau kreeg de ontwerp- en coördinatieopdracht. JVZ berekende, Das van Hout realiseerde en firma Koetsier installeerde.

Op een zo klein mogelijke plek is een maximum aan functionaliteiten bijeengebracht, namelijk keuken, opslag, projectie, inloopkast en demping. Naast de keukenentree zijn er nog twee deuren; voor de printer/modem en naar de trap. De trap/ladder is met bordes uitneembaar, om grote kasten omhoog te kunnen tillen.

Ter minimalisatie van de ruimtelijke impact is de bovenkant vrijgehouden van het plafond. Om een zwevend effect te creëren, schijnt de keukenblad-LED-verlichting tevens door een spouw tot op de vloer. De plafondlichtlijnen vallen samen met de constructief vereiste dubbele balkconstructie.

Een zoektocht gaf deze beitsteint als match met de antracietkleurige vloer en blauwige isolatie. De bovenste helft en onderzijde van de uitkraging zijn namelijk bekleed met Métisse. Dit materiaal is als thermische isolatie en akoestisch absorptie leverbaar is diverse dikten. Hier is 4,5 cm genomen, ideaal qua structuur én massa. Het werkt fantastisch met de verder harde vlakken in de ruimte. Normaal gesproken blijft dit pluis uit het zicht of is verhuld door een tijk. Vernieuwend hier is dat de verlijmde dekens in het zicht zijn gebleven.

Innovatief: in dit interieur is een ecologisch verantwoord materiaal op unieke wijze toegepast.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Assenstraat 14, 7411 JT
  • Plaats Deventer
  • Projecttitel At long last - multifunctioneel meubelobject
  • Projectarchitect(en) M.D. Bredero
  • Adviseur constructie JVZ Ingenieurs, Deventer
  • Aannemer Das van Hout, Schalkhaar
  • Toeleveranciers Koetsier Installatietechniek, Wesepe / VRK Acoustics & Isolatie, Tilburg
  • Voorlopig ontwerp april 2017
  • Definitief ontwerp mei 2017
  • Aanvang bouw mei 2017
  • Oplevering juni 2017
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 5421 excl. btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 4971 excl. btw
  • Opdrachtgever Architectuurcentrum Rondeel, Deventer
  • Ontwerpbureau Architect Maarten Douwe Bredero

Foto's

Fotowerk: Studio Csány

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels