Project

ARC17 Innovatie: Kanaalweg 2B – DP6 architectuurstudio

ARC17 Innovatie: Kanaalweg 2B – DP6 architectuurstudio
foto: Gerard van Beek

Belangrijk bij de herontwikkeling van Kanaalweg 2b was de gebouwen aan te passen aan de huidige wensen m.b.t. duurzaamheid met behoud van de ruimtelijke kwaliteit. Aan het exterieur werd zeer terughoudend ingegrepen. In het interieur werden alle toevoegingen verwijderd en originele plafonds en terrazzovloeren hersteld. Nieuwe voorzetwanden met installaties en akoestische kastenwanden maken het gebouw geschikt voor de nieuwe functie.

De aanpak bij de herontwikkeling was gericht op maximaal behoud van het exterieur en doelgerichte praktische aanpassingen voor een communicatieve en vriendelijke ruimte in het interieur. Het oorspronkelijke ontwerp van Van Lokhorst biedt ook in de huidige tijd goede huisvestingskwaliteiten. Bouwfysische kwaliteiten van het 100 jaar oude gebouw werden aangevuld met technische oplossingen uit de 21e eeuw, zoals het BaOpt-systeem, warmteterugwinning uit ventilatielucht en douchewater en PV panelen.

Aan het exterieur is zeer terughoudend ingegrepen. Drie ramen aan de westgevel werden naar beneden uitgezaagd om zodoende een tweede hoofd entree te creëren voor de publieksingang van DUWO. Een latere niet monumentale uitbreiding aan de zuidkant is verwijderd. Hier zijn de gevels bekleed met cortenstaal.

De omgang met het monument is er op gebaseerd de bestaande kwaliteiten terug te brengen en te versterken. Zo zijn de oorspronkelijke troggewelven overal weer in het zicht gekomen en zijn de bestaande terrazzovloeren en glas-in-loodramen nauwgezet gerestaureerd. Alle verstorende elementen die in de loop van de tijd in het gebouw zijn aangebracht zijn verwijderd. In het interieur werden daarom alle toevoegingen zoals verlaagde plafonds, vloerafwerkingen en tussenwandjes verwijderd.

Aan het gebouw zijn interieurelementen toegevoegd die het gebouw geschikt maken voor de nieuwe functie. Bijvoorbeeld kastenwanden en akoestische panelen die de nagalmtijd reduceren zijn terughoudend en in afwijkende materialen als stof en hout uitgevoerd. Door de toevoeging van voorzetwanden langs de gangwand zijn alle installaties geconcentreerd. In de ruimtes zijn beprinte akoestische panelen geplaatst. Het gebouw wordt hiermee zeer flexibel voor toekomstig gebruik.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kanaalweg 3a
  • Plaats Delft
  • Projecttitel Kanaalweg 2B
  • Projectarchitect(en) Robert Alewijnse, Chris de Weijer, Richelle de Jong
  • Medewerkers Bart Withagen, Björn Bleumink, Claudia van Leest, Froukje Zekveld, Giulia Levi Della Vida, Harrie Hupperts, Ines van Binsbergen, Karolis Kyzikas, Rosanne van Yperen, Vittoria Spizzichino
  • Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek, Delft
  • Adviseur installaties DWA, Bodegraven
  • Adviseur akoestiek DWA, Ede
  • Adviseur bouwfysica DWA, Ede
  • Adviseur brandveiligheid DWA, Ede
  • Aannemer Jurriëns, Delft
  • Interieurarchitect OTH, Amsterdam
  • Landschapsarchitect Buro Lubbers
  • Programma Renovatie en verbouw monumentaal universiteitsgebouw tot kantoorruimte en 47 PhD-woningen
  • Opdrachtgever DUWO, Delft
  • Ontwerpbureau DP6 architectuurstudio

Foto's

fotografie Gerard van Beek

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels