Project

ARC17 Innovatie: De Drukkerij, Nijmegen – EVA architecten

ARC17 Innovatie: De Drukkerij, Nijmegen – EVA architecten
foto: Luuk Kramer

In Nijmegen is een oude drukkerij herbestemd tot restaurant en kantoren. Latere aanbouwen werden gesloopt en een nieuwe, transparante aanbouw verbindt het originele gebouw met het park. Park, gebouw en omliggende gebouwen werden in nauwe samenspraak ontworpen door een team van architecten, landschapsarchitect, interieurarchitecten en beeldende kunstenaar. Het getransformeerde, duurzame gebouw geeft een impuls aan het park en zichzelf.

De Nederlandse Provincie der Jezuïeten heeft sinds jaar en dag een woon- en verpleeghuis in Nijmegen. Omdat de populatie slinkt werd het gebouw te groot en is men op zoek gegaan naar vervanging. Even verderop, in park “Brakkenstein”, werd een nieuw woongebouw opgericht. In datzelfde park stond een drukkerij uit de jaren 30 met intact gebleven industriële uitstraling.

Deze werd aangekocht, gerenoveerd en uitgebreid en hier zijn alle functies ondergebracht die het woongebouw moeten ondersteunen: refter (restaurant), kantoren en archief. Na de sloop van de niet originele aanbouwen is er een nieuwe, eigentijdse aanbouw ontworpen met een open karakter. Er is gekozen voor het contrastmodel, waarbij duidelijk af te lezen is wat oud- en nieuw is. De begane grond met refter kreeg een zo transparant mogelijk karakter om het zicht op het park te maximaliseren. De opbouw van de verdieping met lamellen is als een alzijdig element geplaatst dat ook binnen afleesbaar is en laat zien waar oud en nieuw in elkaar over gaan. Hier bevinden zich de kantoren. Een nieuwe transformatie bij verder slinken van de populatie is goed mogelijk: de indeling is flexibel en door de verschillende ingangen is het makkelijk te splitsen en voor diverse doeleinden te gebruiken.

De materialisatie van park, woongebouw, klooster en de voormalige drukkerij werden op elkaar afgestemd zodat er een stedenbouwkundig en architectonisch ensemble is ontstaan. Alle gebouwen openen zich naar het park qua oriëntatie en buitenruimte zodat het een verblijfskarakter heeft gekregen en zich heeft geopend naar de buurt.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kanunnik Faberstraat 5a
  • Plaats Nijmegen
  • Projecttitel De Drukkerij, Nijmegen
  • Projectarchitect(en) Maarten Terberg
  • Medewerkers Daniël Biesheuvel, Jeroen Makkink, Jeroen Baars
  • Adviseur constructie JVZ, Nijmegen
  • Adviseur installaties ABT, Velp
  • Adviseur akoestiek ABT, Velp
  • Adviseur bouwfysica ABT, Velp
  • Adviseur brandveiligheid ABT, Velp
  • Aannemer Bouwbedrijf Bejaco, Benschop
  • Interieurarchitect NEST, Utrecht
  • Landschapsarchitect Kees Tolk, Amsterdam
  • Beeldend kunstenaar Marc Ruygrok, Den Oever
  • Bouwmanagement Cock van der Gaarden, IJsselstein en ATB, Wijchen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1430
  • Programma refter, restaurant, kantoor, archief
  • Voorlopig ontwerp maart 2014
  • Definitief ontwerp december 2014
  • Aanvang bouw januari 2016
  • Oplevering januari 2017
  • Bouwsom inclusief installaties (€) niet openbaar
  • Opdrachtgever Nederlandse Provincie der Paters Jesuïeten
  • Ontwerpbureau EVA architecten

Foto's

fotografie Luuk Kramer
Lees voordat u gaat reageren de spelregels