Project

ARC17 Innovatie: Datacenter AM3/AM4 Equinix Amsterdam – Benthem Crouwel Architects

ARC17 Innovatie: Datacenter AM3/AM4 Equinix Amsterdam – Benthem Crouwel Architects
foto: Jannes Linders

De grootste uitdaging was een (bijna) volledig gesloten technisch gebouw – met veel vierkante meters en ingewikkelde logistiek – naadloos passend maken in een hoogwaardige campusomgeving. Het is een machine: enerzijds ontoegankelijk, anderzijds een publiek gebouw – gevuld met ieders data. Dat contrast wilden wij zo architectonisch aantrekkelijk mogelijk vormgeven en de beste oplossing bieden voor de logistiek van gebruikers, goederen en techniek.

De datacenters van Equinix op het Science Park maken het onzichtbare zichtbaar: de abstracte datacloud wordt verpakt in een complex van drie gebouwen, inclusief een toren (72m) gevuld met servers. Voor de inpassing van de volumes in de landschappen voor het campusmodel en in het stedenbouwkundig plan (opgesteld door DRO, Karres en Brands en KCAP), was dus ook de maat, schaal en transparantie van belang. Het was een paradoxale opdracht: de gebouwen moesten in schaal passen bij de omringende bebouwing, ze moeten aantrekkelijk ogen, maar niet te uitnodigend. We willen allemaal dat onze persoonlijke gegevens veilig zijn, maar we voelen ons tegelijkertijd ongemakkelijk over grote datacenters in onze steden, omdat we in onze openbare ruimte geen fort-achtige gebouwen willen, omringd door hoge beveiligingshekken. Opdrachtgever Equinix heeft ook hoge ambities, en wil een standaard zetten voor deze nieuwe typologie, om te laten zien hoe die beveiligingsschillen vormgegeven kunnen worden. De openbare route richting de afgeslo-ten ‘white spaces’ (serverruimtes) is een beleving; wij hebben die beleving kunnen vormgeven.

Het complex is strak, cool en statig: het lijkt op een grote harde schijf, met slimme gevels van lamellen die de lucht uit het koelsysteem doorvoeren.

De gebouwen zijn uitgerust met energieopslagsystemen waardoor de hitte die wordt gegenereerd vervolgens gebouwen op Amsterdam Science Park verwarmt.

En mocht er geen behoefte meer zijn aan serverruimte, dan kunnen de gevels eenvoudig vervangen worden, en kan dit een laboratorium, kantoor of woontoren worden.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Science Park 600
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Datacenter AM3/AM4 Equinix Amsterdam
  • Projectarchitect(en) Jan Benthem, Joost Vos
  • Medewerkers Saartje van der Made, Guido de Wit, Gwendolyn Huisman, Henk van Rossum, Volker Krenz, Jeroen Jonk, Noortje ter Heege, Marcel Wassenaar, Walter Brouwer
  • Adviseur constructie Corsmit, Nijmegen / Royal Haskoning DHV
  • Adviseur installaties Royal Haskoning DHV
  • Adviseur bouwfysica Royal Haskoning DHV
  • Aannemer Royal Haskoning DHV
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 23.182 m2
  • Programma Datacenter: kantoorgebouw, datagebouwen
  • Oplevering juli 2017
  • Opdrachtgever Equinix, Amsterdam
  • Ontwerpbureau Benthem Crouwel Architects

Foto's

Bijlagen

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels