Project

ARC17 Innovatie: Bezuidenhoutseweg 30 – KAAN Architecten

ARC17 Innovatie: Bezuidenhoutseweg 30 – KAAN Architecten
Foto: Karin Borghouts

Het vernieuwde rijksmonument B30 transformeert het gesloten, hiërarchische gebouw op toekomstbestendige wijze naar een open, transparante, uitnodigende en hedendaagse werkomgeving die past bij de bijzondere functie en zijn markante gebruikers. De innovatieve herinterpretatie van de architectuur verbindt het heden op thematische wijze met het verleden, met behoud van statig karakter.

Rijksmonument B30 heeft een toegankelijke, transparante publieke begane grond met restaurant, café, bibliotheek, vergaderfaciliteiten en seminar ruimtes. Genereuze zichtlijnen verbinden looproutes, foyers en verdiepingen, met zicht op het bos en contact met de straat, een goede oriëntatie bewerkstelligend.

Het oorspronkelijke ontwerp (Knuttel) is als uitgangspunt genomen en aan beide zijden uitgebreid met werkfoyer en seminarfoyer. Het karakter van de binnenplaats is teruggebracht met een bijzondere vloer en herstelde verhoudingen. Verdiepingshoge aluminium taatsdeuren bieden toegang naar de tuinen.

Atrium en foyers hebben elegante glazen lichthappers, geïnspireerd op de originele cassette plafonds. Zij voorzien in een optimale spreiding en inval van zon- en daglicht, zonder extra warmte te genereren.

Het monumentale trappenhuis biedt toegang tot de ministerskamer op de eerste verdieping, terwijl het atrium visueel de verbinding aangaat met de vier bovenliggende vloeren met werkruimtes van de gebruikers van het gebouw. Een nieuwe kantoorverdieping ligt op de middenbeuk van het oude gebouw, doorlopend in de vernieuwde vloer in de kappen.

De gevels van de nieuwe uitbreidingen worden begrenst door een betonnen kader met natuursteen en kleurtoeslag, passend bij de kleurtonen van het originele gebouw. De veranderde organisatie van het gebruik en het verstevigde belang van de begane grond toont zich in de ramen aan de voorzijde: zij zijn verlaagd tot aan de natuurstenen plint van het gebouw.

B30 geeft op intrinsiek duurzame wijze vorm aan institutionele transparantie, gedragen door het originele ontwerp. B30 is de ruimtelijke expressie van een gedeelde visie, waarbij nieuwsgierigheid, onderzoek en debat op overtuigende wijze worden gestimuleerd.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Bezuidenhoutseweg 30
  • Plaats Den Haag
  • Projecttitel Bezuidenhoutseweg 30
  • Projectarchitect(en) Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio
  • Medewerkers Tjerk de Boer, Timo Cardol, Kevin Claus, Sebastian van Damme, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Cristina Gonzalo Cuairán, Walter Hoogerwerf, Marlon Jonkers, Hedwig van der Linden, Loes Martens, Marija Mateljan, Giuseppe Mazzaglia, Maurizio Papa, Ismael Planelles Naya, Christian Sluijmer, Koen van Tienen
  • Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek, Delft
  • Adviseur installaties Breijer Bouw & Installatie, Rotterdam
  • Adviseur akoestiek Deerns, Rijswijk
  • Adviseur bouwfysica Deerns, Rijswijk
  • Adviseur brandveiligheid Deerns, Rijswijk
  • Aannemer Breijer Bouw & Installatie, Rotterdam
  • Interieurarchitect KAAN Architecten
  • Landschapsarchitect KAAN Architecten
  • Beeldend kunstenaar Rob Birza, Geldrop (mozaïekvloer atrium), Jan Pauwels (lichtelementen trap en ministerskamer)
  • Samenwerkende architect Braaksma & Roos Architectenbureau, Den Haag (restauratie)
  • Toeleveranciers Adviseur bouwkosten: RebelGroup Rotterdam; Lichtarchitect: Studio Rublek Schiphol; Maatwerkmeubilair: 13 Speciaal Rotterdam; Mozaïek realisatie: Van der Zande Terrazzo en Mozaïek
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 21.000 m2
  • Programma Flexibele werkomgeving met werkfoyer, seminarfoyer, overlegruimtes, auditorium, restaurant, espresso bar, bibliotheek, tuinen, kantoren
  • Voorlopig ontwerp Augustus 2014
  • Definitief ontwerp April 2015
  • Aanvang bouw Januari 2015
  • Oplevering Februari 2017
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 31 miljoen
  • Opdrachtgever Primaire opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf Den Haag. Directe opdrachtgever: Facilicom Services Group Schiedam
  • Ontwerpbureau KAAN Architecten

Foto's

Fotografie: Karin Borghouts
Lees voordat u gaat reageren de spelregels