Project

ARC17: HMC radiotherapiecentrum Antoniushove – de Jong Gortemaker Algra Architecten

ARC17: HMC radiotherapiecentrum Antoniushove – de Jong Gortemaker Algra Architecten
Foto: Rob van Esch, Ruimtes in Beeld

Het nieuwe radiotherapiecentrum voor HMC is een uniek project in Nederland. Onder een golvend dak zijn zeven bestralingsruimten waartussen ruimte is gecreëerd voor (dag)licht en zicht naar groen. Een healing environment voor patiënt en staf. Een grote stap vooruit in vergelijking met vele bestralingsruimten die onder de grond worden gebouwd vanwege de technische eigenschappen.

De oncologische activiteiten zijn met het nieuwe radiotherapiecentrum voor Haaglanden Medisch Centrum gecentreerd op één locatie. Waar de bestralingsruimten voorheen door de gevoeligheid van de apparatuur en het benodigde beton vaak ondergronds werden geplaatst is hier bewust gekozen om iedereen in het groen en in het licht te zetten.

Positief voor patiënt en personeel

De bestralingsruimten zijn uit elkaar getrokken zodat tussenin ruimte ontstaat voor grote openingen in het gebouw. Hier zijn dan ook de wachtruimten, pauzeruimten en kantoren gelegen zodat iedereen kan profiteren van het zicht op het omliggende groen. Het vele daglicht en het groen zorgen voor minder stress bij de patiënt. Ook zorgt het gebouw voor een prettigere werkomgeving voor het personeel welke soms werkdagen waren gewend zonder een benul van het weer of de tijd. Ook de hoofdtrappenhuizen zijn voorzien van daklichten zodat het gebruik van de trappen wordt bevorderd.

foto: ruimtesinbeeld

De bestralingsruimten hebben dikke betonnen wanden die tevens gebruikt zijn als constructief element. De vloeren van bovenliggende kantoren hangen aan deze bunkers. Het golvende dak geeft het gebouw een gezicht maar is tevens een manier geweest voor flexibiliteit tijdens het ontwerpproces. Door de plek van de golf te verplaatsen ontstaan meer of minder ruimte voor het programma. Het dak is begroeid met een mos-sedum dak welke zorgt voor een waterbuffer maar ook een prettig aangezicht voor naastgelegen verpleegtoren.

Bevestiging

De Jong Gortemaker Algra heeft voor het ontwerp een Design and Health award in ontvangst mogen nemen. Voor programmamanager Oncologie Naomi Nathan is de prijs een bevestiging van wat zij dagelijks ervaart in het Radiotherapiecentrum. “Het is een heel prettig, vriendelijk gebouw. Dat horen wij regelmatig van onze patiënten en we ervaren het als medewerkers ook zo. We zijn dan ook heel direct betrokken geweest bij de inrichting, dat was echt een gezamenlijke inspanning.”

Ontwerp en realisatie

  • Adres Burg. Banninglaan 1
  • Plaats Leidschendam
  • Projecttitel HMC radiotherapiecentrum Antoniushove
  • Projectarchitect(en) Maurits Algra, Rob Bouwmeester
  • Adviseur constructie de Jong Gortemaker Algra Architecten en Ingenieurs, Rotterdam
  • Adviseur installaties Valstar Simonis, Rijswijk
  • Aannemer J.P. van Eesteren, Gouda
  • Interieurarchitect de Jong Gortemaker Algra Architecten en Ingenieurs, Rotterdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 4450
  • Programma 7 bestralingsruimten waarvan 1 branchy en 2 casco zijn opgeleverd, kantoor, wachtruimten, personeelsruimten, behandelkamers, onderzoeksruimten, entree
  • Opdrachtgever Haaglanden Medisch Centrum, Leidschendam
  • Ontwerpbureau de Jong Gortemaker Algra Architecten en Ingenieurs, Rotterdam

Foto's

Fotograaf: Rob van Esch, Ruimtes in Beeld
Lees voordat u gaat reageren de spelregels