Project

ARC17: Het Kaviaarhuis – Archipelontwerpers

ARC17: Het Kaviaarhuis – Archipelontwerpers
vooraanzicht. foto: Gerrit Scheurs

Wooncomplex in de Tweede Haven van Scheveningen, aan de Dr. Lelykade.
Het project bestaat uit een parkeerkelder een plint van 3 lagen kantoorruimten en daarboven 6 appartementen en een penthouse variërend in grootte van 135 tot 178m2.

Midden in het bouwplan van een grote ontwikkelaar stond aan de Dr. Lelykade een bouwvallig gebouw van ongeveer 20 x 20 meter te koop. Hier was vroeger het bekende Kaviaarhuis van Jacobus Toet in gevestigd. Het werd gekocht door Dakor en Rederij Groen en maakte hierdoor geen deel meer uit van de ontwikkeling van de ontwikkelaar. Hierdoor ontstond er in de planontwikkeling van dit middenstuk van de Dr. Lelykade ruimte voor differentiatie.

ARC17 Kaviaarhuis Scheveningen. Foto Gerrit Scheurs

Het Kaviaarhuis omvat een parkeerkelder hierboven drie lagen kantoor en daar boven zes appartementen en een penthouse. Dit penthouse heeft een panoramisch zicht van ca negentien meter breed op de haven en terrassen op twee verdiepingen. Door in de voorgevel een verschil in materiaal aan te brengen en de bovenste verdiepingen te laten uitkragen ontstaat een cesuur in de massa. Het bovenste gedeelte wordt hierdoor autonoom en is qua volume en positie vergelijkbaar met de penthouses die Archipelontwerpers in het verleden boven op het pakhuis de Nautilus heeft gebouwd en recentelijk de appartementen in het project de Havenmeester. Hiermee wordt een ritmering van massa over de verschillende projecten heen aan de dr. Lelykade geïntroduceerd

De plattegrond zijn flexibel van opzet waardoor ze geschikt kunnen zijn voor zowel woningen als kantoor. Halverwege zijn twee woonlagen ook veranderd in twee kantoor lagen.

Het Kaviaarhuis is een stap in de ontwikkeling naar functie- en energie neutrale gebouwen. Het ontwerp dateert uit 2007 en heeft door de crisis een aantal jaren stilgelegen en is uiteindelijk in 2017 gerealiseerd.

Duurzaamheid werd door ons in deze ontwikkeling door ons als volgt gedefinieerd: een energiezuinig gebouw, aanpasbare functionaliteit, een bijdrage aan de transformatie van de haven, esthetiek refererend aan de specifieke locatie in de haven en vlak achter het strand.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Dr. Lelykade
  • Plaats Scheveningse Haven, Den Haag
  • Projecttitel Het Kaviaarhuis
  • Projectarchitect(en) Eric Vreedenburgh
  • Medewerkers Ludo Schoone, Kristel ter Steege
  • Adviseur constructie Ingenieursbureau Broersma
  • Adviseur bouwfysica Adviseur Santbergen
  • Aannemer BAM
  • Programma Flexibele woon- en werkruimte
  • Opdrachtgever Een samenwerking van Dakor vastgoed en Rederij Groen
  • Ontwerpbureau Archipelontwerpers

Foto's

Fotografie: Gerrit Scheurs

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels