Project

ARC17: Herinriching Hoofdkantoor Randstad – Quist Wintermans Architekten en OTH architecten

ARC17: Herinriching Hoofdkantoor Randstad – Quist Wintermans Architekten en OTH architecten
Plint Randstad

Het door Wim Quist ontworpen hoofdkantoor van Randstad verkeert na 25 jaar
kwalitatief in perfecte staat, maar paste anno 2016 niet meer bij de open cultuur
van zijn bewoner. Een integraal team bestaande uit Quist Wintermans Architekten
en OTH Architecten verving de verkamerde opzet van de kantoorvloeren door
een meer open werkplekconcept, met de nadruk op teamwork, kennisdeling en
communicatie.

Ordening

Grotendeels glazen paviljoens met accenten in eikenhout fungeren als structurerende elementen op de kantoorvloeren en herbergen focusruimtes, overlegplekken en informele zitjes. De paviljoens zijn zodanig geplaatst, dat ze de bestaande routing op de verdiepingen in stand houden. In het oorspronkelijke ontwerp van Quist verspringt te route, met de diagonaal in de plattegrond

geplaatste liftkern als kantelpunt. De route krijgt nadruk door de bestaande stenen vloer te behouden. De ‘doorwaadbare’ paviljoens bestaan uit schijven die ruimten afbakenen en de oriëntatie steeds verleggen. Ze zoneren de werkomgeving daarnaast op een natuurlijke wijze in dynamische (langs de route) en meer rustige werkgebieden (langs de gevel). Dankzij de paviljoens kunnen verschillende werkvormen binnen de gebouwdiepte van 14,4 meter ongestoord op korte afstand van elkaar plaatsvinden.

ARC17 Randstad QWA

Ontmoeting

Rondom de centrale kern staat ontmoeting en kennisdeling centraal. Hier bevindt zich een huiskamer met pantry en ondersteunende voorzieningen. Scrumruimten en loungeplekken faciliteren de samenwerking. Gesloten, glazen vergaderruimten vormen zowel visueel als akoestische een barrière richting het werkgebied.

Identiteit

Een kleurconcept gebaseerd op de kleuren van gebruikers Randstad, Tempo-Team en YACHT creëert herkenbare plekken binnen de organisatie. Het kleurverloop op de verdieping toont eveneens de variëteit binnen de Randstadorganisatie. De kleuren komen terug in tapijt, wandafwerkingen, meubilair, kunst en identiteitsuitingen. In lijn met het tijdloze karakter van de architectuur van het gebouw zijn in het interieur ‘designklassiekers’ toegepast. Speciaal voor het project zijn de bekende Poldersofa’s in overleg met Vitra/Hella Jongerius van unieke kleuren voorzien. Posters en foto-blowups van historische reclamecampagnes van Randstad maken het beeld compleet. De kunst- en designcollectie van het bedrijf is ingepast tegen gestoffeerde wanden en in nissen in kastenwanden.

Plint

In de plint van het gebouw (begane grond en eerste verdieping) zijn ontvangst, espressobar, congrescentrum en restaurant heringericht. Het gebied als geheel fungeert als grote huiskamer voor Randstad. Het groen in de aanwezige patio is weer zichtbaar gemaakt en vormt een natuurlijk centrum in het ontvangstgebied en het nabijgelegen vergadercentrum. In de plint zijn conform de kantoorvloeren warmere materialen toegevoegd. Het contrast tussen het licht van buiten en de oorspronkelijke, donkere inrichting wordt hierdoor verzacht. De bestaande foyer van het congrescentrum wordt met een break-out ruimte uitgebreid om meer ruimte te creëren bij grotere bijeenkomsten. De grote congreszaal zelf krijgt dankzij een nieuwe, houten vloerafwerking en akoestische wanden in hout en gips een frisse, moderne uitstraling.

Team QWA-OTH

Na een ontwerpcompetitie verwierf Team QWA-OTH de opdracht voor de revitalisatie van het hoofdkantoor van Randstad. Vanaf het begin af aan is de samenwerking een sterke alliantie gebleken om tot een voor de opdrachtgever passende werkomgeving te komen. De bouwkundige kennis van QWA, de bekendheid van het bureau met het gebouw en de ervaring van OTH met innovatieve werkplekconcepten garandeert een integrale benadering tot op detailniveau. Oorspronkelijk architect Wim Quist fungeerde vanaf de aanbestedingsfase als sparringpartner om enerzijds een breed draagvlak voor de herinrichting te creëren en anderzijds de architectuur van het gebouw te kunnen doorgronden en middels de ingrepen te verdiepen.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Diemermere 25
  • Plaats Diemen
  • Projecttitel Herinriching Hoofdkantoor Randstad
  • Aannemer Aalberts Bouw, Loosdrecht
  • Bouwmanagement CBRE, Amsterdam
  • Toeleveranciers INTOS, Haarlem
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 20.000
  • Programma hoofdkantoor
  • Oplevering oktober 2016
  • Opdrachtgever Randstad, Diemen
  • Ontwerpbureau Quist Wintermans Architekten, Rotterdam en OTH architecten, Amsterdam

Foto's

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels