Project

ARC17: Gezondheidscentrum De Kandelaar – HET architectenbureau

ARC17: Gezondheidscentrum De Kandelaar – HET architectenbureau
Gezondheidscentrum de Kandelaar in de schemer – HET architectenbureau

HET architectenbureau transformeerde een kerk met de naam De Kandelaar naar een modern en duurzaam gezondheidscentrum. De bestaande structuur van de kerk, een grote zaal met een krans van eenlaagse gebouwen eromheen, bleek, door een simpele maar doeltreffende ingreep, heel erg geschikt te zijn voor het huisvesten van een apotheek, huisartsen en een fysiotherapeut.

De ingreep betrof het maken van een doorgaand daklicht aan de achterzijde van het gebouw. Dit bracht direct daglicht in het gebouw op plekken waar het niet mogelijk leek. Onderzoek- en behandelkamers voor huisartsen en fysiotherapeuten hebben privacy nodig en daglicht en die combinatie was nu goed mogelijk. Slim omgaan met bestaande structuren is de sleutel geweest tot het succes van deze transformatie.

Sinds lange tijd staat aan de Verdilaan de Protestantse kerk, De Kandelaar. Een opmerkelijk gebouw door de grote zaal met eenvoudig zadeldak en de laagbouw dat er als een krans omheen ligt. Konden we er iets mee? Jazeker. Wonderwel bleek de organisatie van de grote centrale zaal en de omliggende laagbouw in één laag heel erg geschikt voor een gezondheidscentrum. In dit geval een AHOED en een fysiotherapeut.

De Apotheek in het gezondheidscentrum De Kandelaar – HET architectenbureau

De verschillende behandel- en onderzoekkamers en de apotheek behoeven niet direct daglicht via gevels. Privacy is gewenst. Dus als het daglicht op een ander manier naar binnen valt, is dat een voordeel. En dat is nu precies wat bij dit gebouw mogelijk was. De onderzoek- en behandelkamers liggen aan de achterzijde en krijgen volop en overdadig daglicht via een daklicht over de volle lengte op het dak. De overige ondersteunende ruimten krijgen daglicht via de vertikale glazen gevel met een prachtig geëtst motief dat de juiste balans heeft tussen zicht en licht.

Via de centrale hal, met een Immuno Art motief bij de hoofdingang, op de vloer en wand van de wachtruimten en op de wand bij de apotheek, komt elke bezoeker en patiënt binnen en via deze ingang vindt men zijn weg naar de verschillende zorgverleners. Het Immuno Art motief is niet alleen gekozen om kleur in de ruimten te brengen maar ook om het gezondheidscentrum een herkenbaar en uniek gezicht te geven. Het is een verbeelding van immuun cellen waar op kunstzinnige wijze kleur aan gegeven is. Met het toepassen van deze kunst wordt onderzoek naar kanker en de rol van immuun cellen financieel ondersteund.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Verdilaan 1
  • Plaats Naaldwijk
  • Projecttitel Gezondheidscentrum De Kandelaar
  • Projectarchitect(en) Rene Hoek en Siegfried Arkestijn
  • Medewerkers Vincent Dekker, Nico Verbeek, Irene Hoekstra, Gerdy van Erven en Marian Hoogendijk
  • Adviseur constructie BSA Naaldwijk
  • Adviseur installaties Techniplan Rotterdam
  • Adviseur akoestiek Het geluidburo Haarlem
  • Aannemer Hoedbouw BV De Lier
  • Interieurarchitect HET architectenbureau
  • Beeldend kunstenaar Immuno Art Abcoude
  • Stedebouwkundige Naaldwijk
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) Ca. 1.500 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) Ca. 1.200 m2
  • Bruto inhoud Ca. 6.000 m3
  • Netto inhoud Ca. 5.000 m3
  • Programma AHOED in combinatie met Fysiotherapie en Podologie
  • Voorlopig ontwerp maart 2015
  • Definitief ontwerp mei 2016
  • Aanvang bouw februari 2016
  • Oplevering oktober 2016
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 1.650.000,--
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 1.100.000,--
  • Opdrachtgever IDAHO Honselersdijk
  • Ontwerpbureau HET architectenbureau

Foto's

Lees voordat u gaat reageren de spelregels