Project

ARC17: Onderwijsgebouw M, Universiteit Antwerpen (UA) – META en Storimans Wijffels architecten ism TRACTEBEL

ARC17: Onderwijsgebouw M, Universiteit Antwerpen (UA) – META en Storimans Wijffels architecten ism TRACTEBEL
foto gebouw M UA © Filip Dujardin

Gebouw M versterkt de wetenschapscampus van de UA. De les- en praktijklokalen van Onderwijsgebouw M zijn op drie bovengrondse verdiepingen georganiseerd rondom een circulatielus met een vide. De dubbele en gespiegelde, gelijkwaardige entreehallen zorgen voor een eenvoudige leesbaarheid. Dankzij de vide wordt het gebouw van natuurlijk, zenitaal licht voorzien tot in de kern. De verticale stroken glas alterneren met concave, betonnen kolommen en genereren ritme in de gevel.

Twee-eenheid in karakter en attitude

Leslokalen en onderzoeksgebouw M bevindt zich centraal op de campus Drie Eiken op een aflopend terrein ten zuiden van Gebouw O. De twee gebouwen markeren samen met het tussenliggende plein de kern van de campus. Door een deels verzonken begane grond met grote fietsenparking vormt Gebouw M de tegenpool van Gebouw O, dat half opgetild op een sokkel staat.

Gebouwen O en M zijn autonome gebouwen. Gebouwen die dicteren en die domineren. Maar het zijn ook gebouwen die communiceren, met elkaar en met de omgeving. Ze vormen een twee-eenheid in karakter en attitude.

Gebouw M Universiteit Antwerpen © Filip Dujardin

Leesbaarheid met dubbele en gespiegelde inkomhal

De les- en praktijklokalen zijn op drie bovengrondse verdiepingen georganiseerd rondom een circulatielus met in het midden een vide. De dubbele en gespiegelde, gelijkwaardige entreehallen zorgen voor een eenvoudige leesbaarheid van het gebouw. Dankzij de vide wordt het gebouw van natuurlijk, zenitaal licht voorzien tot in zijn kern. De translucente bekleding accentueert de twee entrees.

Verticale stroken glas en concave, betonnen kolommen

De verticale stroken glas alterneren met concave, betonnen kolommen en creëren zo ritme in de gevel. Bovenaan en onderaan zijn die afgezet met een architraaf van stalen H-profielen. De diepe dagkanten en smalle ramen genereren voldoende schaduw om overmatige opwarming van de lokalen te vermijden en de privacy van gebruikers te vrijwaren.

Gebouw M Universiteit Antwerpen © Filip Dujardin

Ruwbouw is afbouw en ontworpen flexibiliteit

Het ruwbouw is afbouwprincipe, een belangrijke stelregel van het ontwerpteam, zorgt voor het economisch en beperkter gebruik van materialen. De solide ruwbouwbasis verhoogt de flexibiliteit, de levensduur en de student-resistentie van het gebouw. Gebouw M is zo ontworpen dat de functie en de invulling in de toekomst eenvoudig aanpasbaar zijn.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Campus Drie Eiken, B-2610 Wilrijk, België
  • Plaats Wilrijk
  • Projecttitel Onderwijsgebouw M, Universiteit Antwerpen (UA) – META en Storimans Wijffels architecten ism TRACTEBEL
  • Projectarchitect(en) Frederik Bogaerts
  • Medewerkers Stijn Elsen, Rob Wesselink
  • Adviseur constructie Tractebel, Gent (BE)
  • Adviseur installaties Tractebel, Gent (BE)
  • Adviseur akoestiek Tractebel, Gent (BE)
  • Adviseur bouwfysica Tractebel, Gent (BE)
  • Aannemer Strabag, Antwerpen
  • Interieurarchitect META, Antwerpen (BE)
  • Landschapsarchitect Urban Design & Landscape Architecture West 8, Rotterdam
  • Beeldend kunstenaar Ludwig Vandevelde, Antwerpen (BE)
  • Samenwerkende architect Storimans Wijffels architecten, Tilburg
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 4000
  • Bruto inhoud 14700
  • Programma praktijklokalen, pc-klassen, zelfstudieruimten, fietsenstalling
  • Voorlopig ontwerp december 2013
  • Definitief ontwerp augustus 2014
  • Aanvang bouw juni 2015
  • Oplevering mei 2017
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 6200000
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 4800000
  • Opdrachtgever Universiteit Antwerpen, Antwerpen
  • Ontwerpbureau META architectuurbureau, Niklaas Deboutte & Eric Soors

Foto's

Fotografie: Filip Dujardin

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels