Project

ARC17: Garden House – Caspar Schols/Garden City

ARC17: Garden House – Caspar Schols/Garden City
Fotografie: Jorrit ’t Hoen

Net zo gemakkelijk als je dagelijks je kledingkeuze maakt, kan dit flexibele gasthuis zich aan ieder seizoen, weer of activiteit aanpassen, zonder dat daar kunstmatige klimaatbeheersing voor nodig is. Het probleem van klimaatbeheersing is, los van de energieverspilling, dat een binnenruimte hermetisch moet worden afgesloten van de buitenwereld. Dit heeft niet alleen als gevolg dat de gebruiker het contact met de buitenwereld volledig verliest, maar is ook fataal voor de flexibiliteit in het gebruik van de ruimte.

Dit project doet het tegenovergestelde. Vanuit een prettige en beschermde omgeving is de gebruiker zich altijd bewust van zijn natuurlijke omgeving en staat er voortdurend mee in contact. De flexibiliteit van het ontwerp creëert maximale mogelijkheden op een minimale ‘footprint’, zowel de werkelijke ruimte die het huis inneemt, als de klimaat ‘footprint’.

Garden House is voor het overgrote deel gebouwd van Douglas hout. Het heeft een binnen ‘schil’ van dubbel glas en een geïsoleerde buiten ‘schil’ van hout met een stalen dak en wordt verwarmd met een efficiënte Noorse houtkachel. Bovendien zijn in de vloer zijn uitklapbedden verwerkt.

Vormen van gebruik

Glazen en houten schil zijn beide gesloten
het huis is nu een warme en gezellige plek die beschermt tegen de elementen. Activiteit: filosoferen bij het vuur, bordspelletjes spelen, schrijven, verhalen vertellen.

Glazen schil is gesloten, houten schil is open
in deze stand kunnen de gasten genieten van de natuur en maximale lichtinval. De glazen kap zorgt voor bescherming tegen wind en regen. Activiteit: slapen onder de sterren, wakker worden met opgaande zon, vogels kijken, genieten van de omgeving. Wordt het te warm onder het glas dan kunnen de deuren op Oost en West worden geopend voor een koele bries.

Glazen en houten schil zijn beide open
het hele huis is nu een luxe buitenruimte geworden, voor als het echt lekker weer is. Activiteit: buiten slapen, zonnen, barbeque party, relaxen en genieten van de vrijheid in de natuur vanuit een luie stoel.

Houten schil is gesloten, glazen schil is open
in deze stand ontstaat er een 45m2 overdekte binnenruimte die plek biedt aan een 10 meter lange tafel en minimaal 30 gasten. Activiteit: dineren met vrienden en familie.

Photo: Jorrit ’t Hoen

Engelse tekst

In the same way you choose your clothes each day, this dynamic cabin can be easily adjusted to all seasons, weather types and occasions without the need for artificial climate control. Apart from obvious energy waste, the problem with climate control is that it requires a hermetical boundary between the space itself and the outdoor world. It therefore not only disconnects us from the outdoor world, but is destructive to the flexibility of a space.

This project does the opposite. Here, guests are always aware of their natural environment and closely connected to it, whilst provided with a pleasant and protected space. The flexibility of the design provides maximum possibility at minimum footprint (both environmentally and geographically).

Mainly built in Douglas wood, it contains an inner shell of double glass and an overarching roof of steel. The outer shell is fully insulated and the space heated by a small but efficient Norwegian wood stove. The floor contains rollaway beds.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Elburglaan 6
  • Plaats Eindhoven
  • Projecttitel Garden House
  • Projectarchitect(en) Caspar Schols
  • Medewerkers Caspar Schols
  • Adviseur constructie Thomas Rijssenbeek, Davos, Zwitserland
  • Aannemer Caspar Schols, Eindhoven
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 25-45
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 25-45
  • Bruto inhoud 60-110
  • Netto inhoud 60-110
  • Voorlopig ontwerp juli 2015
  • Definitief ontwerp oktober 2015
  • Aanvang bouw oktober 2015
  • Oplevering september 2016
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 20.000
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 18.000
  • Opdrachtgever Anna Ruys, Eindhoven
  • Ontwerpbureau Garden City, London

Foto's

Fotografie: Jorrit 't Hoen
Lees voordat u gaat reageren de spelregels