Project

ARC17 Detail: Windkracht 9 – Inbo & Bureau Rowin Petersma

Techniek

Windkracht 9 bestaat uit twee compacte woongebouwen in de Zeeheldenbuurt, samen 110 sociale en middensegment huurwoningen. De woningen zijn gerealiseerd in opdracht van De Alliantie en maken deel uit van de eerste woningen die vanaf 2016 op het Zeeburgereiland, in dit nieuwe deel van Amsterdam, zijn gerealiseerd.

ARC17 Detail: Windkracht 9 – Inbo & Bureau Rowin Petersma

Motivatie ARC17 Detail Award: golvende balkons en dansende ramen

“Het beeld van de gebouwen is nautisch en wordt bepaald door de rondgaande wit-betonnen balkons, met verschillende diepte, die varieert per verdieping. De witte strekmetalen balkonheken lijken als gordijnen om de gevels te zwieren, in scherp contrast met het warm-grijze metselwerk van de gevels. Het strekmetaal is weliswaar rondgetrokken, maar het patroon ervan loopt naadloos door voor de onzichtbaar geplaatste balusters. Daarmee ontstaat een spannend open-dicht patroon, dat privacy en uitzicht biedt”

“De grote schuifpuien zijn op verschillende hoogtes in de gevels geplaatst en lijken over het metselwerk te ‘dansen’. In het interieur van de woningen wordt de sfeer van de verschillende kamers bepaald door de verschillen in hoogte van de diepe vensterbanken en de diepte van de balkons. Ter plaatse van de gebouw-entrees vouwt het metaal zich als luifel om de balkons en tegen de gevel.”

“De begane grond-woningen liggen door de aanwezigheid van de parkeergarage een meter opgetild boven het staatniveau. Door dit hoogteverschil en de aangrenzende Amsterdamse stoepen van donker metselwerk hebben de woningen een prettige privacy ten opzichte van de straat en krijgen de gebouwen een stoere uitstraling.”

Eigenwijs en frivool

“De gebouwen van Windkracht 9 staan op een eigenwijze en frivole manier in het totale plan voor de Zeeheldenbuurt en beeldkwaliteitsplan van Marlies Rohmer. Het uitganspunt van lichte gebouwen is vertaald in de witte golvende balkons en versterkt door het contract met de donkerdere kleur van het metselwerk. De gebouwen vormen zo een prettige en eigenwijze variant op de ‘kleur’ van het gebied en maken zich op frivole wijze los van de lichte, gemeleerde zandkleurige wereld van de geel-beige gemetselde gevels in de omgeving.”

 

Bekijk hier het project

 

Ontwerp en realisatie

Reageer op dit artikel