Project

ARC17 Detail: Villa X – Barcode Architects

ARC17 Detail: Villa X – Barcode Architects
Barcode Architects_Villa X_foto: Christian van der Kooy

Villa X karakteriseert zich door een eenvoudige vorm die massief in het groen staat. Centraal in het volume is een open leefruimte uitgespaard, ingeklemd tussen zware koppen met de besloten ruimten en overspannen door een compact dak dat oogt als een baldakijn. Door de gevels naar binnen te vouwen ontstaat een verrassende relatie tussen het interieur en de bosrijke omgeving.

Het concept van Villa X is een simpele compositie van volumes: monolithische betonnen wanden bij de besloten volumes, een transparante glasgevel voor het open deel, en twee uiterst gedetailleerde interieurelementen die de opbergruimte en installaties verbergen. De detaillering en materialisering dienen ter versterking van dit concept van open versus gesloten en typeert zich door een subtiel contrast van robuustheid met verfijndheid.

De koppen van het volume, de daklijst en de terrasvloer zijn uitgevoerd in beton. De grote schaal van de prefab elementen in combinatie met de antraciet blauwe betonkleur versterkt het massieve karakter van de villa. Het beton heeft een verassend spiegeld oppervlak verkregen door het met de hand meerdere malen te polijsten. Op de hoeken komen de zware gevelplaten (12-ton), de daklijst en de terrasvloer samen in een uiterst precieze hoeknaad.

Het dak overspant het open deel tussen de twee besloten volumes als een dun, zwart baldakijn. Om deze slanke uitstraling te verkrijgen zijn alle installaties onder het dakbeschot door de houten balklaag gelegd. De uiteinden van alle installatie zijn gegroepeerd tot een enkele schoorsteen boven het dak die als verlengstuk van het haardmeubel de lucht in steekt.

De centrale leefruimte wordt van de tuin afgescheiden door verdieping hoog low-iron triple glas waarbij de regels zijn weggewerkt in vloer en het plafond en alleen de verticale silicone semi-structurele naden zichtbaar zijn. Aan de voorzijde is een blank geanodiseerd paneel opgenomen als hoofdentree, aan de achterzijde geven twee royale schuifpuien doorgang voor zowel de keuken als woonkamer richting de tuin.

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Villa X
  • Projectarchitect(en) Caro van de Venne, Dirk Peters, Tim Brans, Wim Sjerps
  • Medewerkers Alexandra Erupe, Silvia Diaconu, Jakub Pakos
  • Adviseur constructie B2CO, Ede
  • Adviseur installaties Bloem Installatieadvies, Rotterdam
  • Adviseur bouwfysica Bureau Bouwkunde, Rotterdam
  • Adviseur brandveiligheid Bureau Bouwkunde, Rotterdam
  • Aannemer C&P van Engelen, Gilze
  • Landschapsarchitect MTD Landschapsarchitecten, 's-Hertogenbosch
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 222m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 192m2
  • Bruto inhoud 879 m3
  • Netto inhoud 524 m3
  • Programma villa
  • Voorlopig ontwerp juli-2014
  • Definitief ontwerp October-2014
  • Aanvang bouw juni 2015
  • Oplevering juni 2017
  • Opdrachtgever particuliere cliënt
  • Ontwerpbureau Barcode Architects, Rotterdam

Foto's

Fotografie: Christian van der Kooy

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels