Project

ARC17 Detail: Villa Heerenveen – Lautenbag Architectuur

ARC17 Detail: Villa Heerenveen –  Lautenbag Architectuur
Uniek gevelscherm zorgt voor magisch lichteffect

De grote gevouwen plaat van metaal geeft een sterk karakter en een dieptewerking aan de gevel. De ronde gaten in deze plaat zorgen op de eerste verdieping voor prachtige lichteffecten en bieden bovendien privacy aan de straatkant.

Op een locatie in Heerenveen met ruime regelgeving is deze heldere villa, voorzien van veel glas en een aantal bijzondere elementen, gerealiseerd.

Gevelscherm in combinatie met luifel

Door het optillen van de woning is een zwarte plint ontstaan die de bovenliggende volumes laat zweven boven het terrein. De entree wordt gemarkeerd door een brede, stoere trap en fraaie houten luifel. Het meest in het oog springende is het geperforeerde en gevouwen stalen gevelscherm.

In de gevels is een abstracte verdeling gemaakt, waar open en gesloten vlakken elkaar afwisselen. Boven de entree is een in kleur en materiaal afwijkend vlak aangebracht. De grote gevouwen plaat van staal geeft een sterk karakter en een dieptewerking aan de gevel. Licht en schaduw wisselen elkaar af en naarmate de zon rond het gebouw draait, verandert de kleur van het gevelscherm continu.

Het gevelscherm laat de bewoners uitkijken over de straat, terwijl het ook juist privacy biedt. De slaapkamers en badkamer grenzen aan de galerij waar het scherm voorlangs gaat.

De ronde gaten in deze plaat zorgen op de eerste verdieping voor magische lichteffecten. Dit effect is in de hele woning zichtbaar. Verblijfsruimtes zijn namelijk met de galerij verbonden door middel van vides, glazen scheidingswanden en glazen taatsdeuren. Dit lichteffect geeft elke ruimte een unieke sfeer en maakt de woning tot een geheel.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Nienke van Hichtumweg 11, 8448 SG
  • Plaats Heerenveen
  • Projecttitel Villa Heerenveen
  • Projectarchitect(en) Diana Lautenbag
  • Adviseur constructie De Maren, Hemelum
  • Adviseur installaties Projoule, Koudum
  • Aannemer De Bouwhorst
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 404
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 350
  • Bruto inhoud 1209
  • Netto inhoud 1100
  • Programma Wonen
  • Voorlopig ontwerp 09-2015
  • Definitief ontwerp 12-2015
  • Aanvang bouw 03-2016
  • Oplevering 12-2016
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 400000
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 300000
  • Opdrachtgever Fam Schulp-De Vries
  • Ontwerpbureau Lautenbag Architectuur

Foto's

Gerelateerde tags

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels