Project

ARC17 Detail: Vernieuwd Thialf, Heerenveen – ZJA Zwarts & Jansma Architecten

ARC17 Detail: Vernieuwd Thialf, Heerenveen – ZJA Zwarts & Jansma Architecten
Foto: Roy Klompmaker

In het ontwerp van ZJA Zwarts & Jansma Architecten van het vernieuwde Thialf in Heerenveen draait alles om de beleving van het ijs en de schaatsers. In het vernieuwde schaatsstadion heeft de topschaatser de beschikking over het snelste ijs en de beste 400 meter baan. Daarnaast zijn trainingsomstandigheden als temperatuur en luchtvochtigheid eenvoudig aan te passen aan specifieke wensen en behoeften. Bovendien is het vernieuwde Thialf volledig verduurzaamd en speelt innovatie een belangrijke rol.

De dynamiek van het binnenkomen bij Thialf komt tot uiting in het ontwerp van de entree. Twee ‘armen’ van glas strekken zich naar buiten om de bezoekersstroom te ontvangen. Binnen vormt een promenade het verbindingselement van alle functies. Tijdens evenementen krijgen bezoekers via deze promenade gemakkelijk toegang tot alle tribunes. Servicepunten en openbare ontmoetingsplekken bevinden zich langs de promenade. Een glazen wand verhoogt de interactie tussen atleten en het publiek en draagt hiermee bij aan een veelzijdige sportbeleving.

Terwijl de promenade het functionele bindende element is, isoleert het ook de wedstrijdhal van invloeden van buitenaf, waardoor een beter binnenklimaat mogelijk wordt. Vocht, binnen gebracht door de natte jassen van toeschouwers, wordt geabsorbeerd en gefilterd. In het verleden condenseerde het vocht op het ijs en verminderde daarmee de snelheid van de schaatsers. Door nu een luchtgordijn tussen het publiek en de wedstrijdhal te plaatsen en de promenade te scheiden – elk gebied met zijn specifieke thermische omstandigheden – kan de temperatuur en de luchtvochtigheid gemakkelijk worden beheerd. Bovendien kan de ijstemperatuur worden afgestemd met de precisie van een tiende graad en worden aangepast voor elk afzonderlijk deel van de schaatsbaan. In het vernieuwde schaatsstadion hebben topsporters nu toegang tot het snelste ijs en de beste 400 meter laaglandbaan.

Het vernieuwde Thialf is een uitbreiding van de ovale structuur van het bestaande gebouw. Behouden wat nog kan worden gebruikt levert zo een bijdrage aan duurzaamheid. Aanvankelijk was het de bedoeling om het energieverbruik met hooguit 50% te verminderen. Een hoge mate van thermische isolatie, de toepassing van ondergrondse warmte en koude opslag, evenals LED-verlichting, dragen echter bij aan een energieverlaging van meer dan 50%. Thialf gebruikt niet alleen energie, maar produceert ook energie door middel van 5.000 zonnepanelen op het dak. Het schaatsstadion is van plan om binnen 5 jaar volledig in zijn eigen energiebehoeften te voorzien. Het zal daarnaast dan ook genoeg energie leveren voor 1.250 huishoudens. Op dit moment heeft Thialf het grootste zonnedak van alle stadions in Nederland en is het meest duurzame schaatsstation ter wereld.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Pim Mulierlaan 1, 8443 DA
  • Plaats Heerenveen
  • Projecttitel Vernieuwd Thialf, Heerenveen
  • Projectarchitect(en) Reinald Top, Bas Symons
  • Adviseur constructie Aronsohn, Rotterdam
  • Adviseur installaties Warmtebouw, Utrecht en Croonwolter&dros, Amersfoort
  • Adviseur akoestiek DWA, Amsterdam
  • Adviseur bouwfysica DWA, Amsterdam
  • Adviseur brandveiligheid Peutz, Zoetermeer
  • Aannemer Ballast Nedam, Nieuwegein (Heddes Bouw & Ontwikkeling, Hoorn)
  • Interieurarchitect DAY Creative Business Partners, Amsterdam
  • Bouwmanagement Ballast Nedam, Nieuwegein (Heddes Bouw & Ontwikkeling, Hoorn)
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 42.654 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 40.836 m2
  • Voorlopig ontwerp Mei, 2014
  • Definitief ontwerp Juli, 2014
  • Aanvang bouw Januari, 2015
  • Oplevering Oktober, 2016
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 38.800.000
  • Opdrachtgever Thialf, Heerenveen
  • Ontwerpbureau ZJA Zwarts & Jansma Architecten

Foto's

Gerelateerde tags

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels