Project

ARC17 Detail: Uitbreiding woonhuis de Zilk – derksen|windt architecten

Architectuur

Voor de uitbreiding van deze woning in de bollenstreek van Nederland maakte derksen|windt architecten een ontwerp gebaseerd is op het beleven van de overgang tussen binnen en buiten. Het oude huis, het binnen, en de tuin met de er achter liggende bollenvelden, het buiten, worden verbonden door een markante en scherp gedetailleerde uitbreiding.

ARC17 Detail: Uitbreiding woonhuis de Zilk – derksen|windt architecten
fotografie: Stijnstijl fotografie

Motivatie ARC17 Detail Award

“De detaillering begint bij de slimme constructieve opzet van het ontwerp. Het dak bestaat uit enkele grote geprefabriceerd gelamineerd houten delen (KLH) die direct liggen op de dichte HSB-wanden én op de dragende kozijnen. Het grote overstek draagt vervolgens alleen op een minimaal gedimensioneerde kolom waar ook de hemelwaterafvoer in opgenomen is. Hiermee is het constructieve schema zo ver mogelijk versimpeld, dit alles om het optimale rustige en fraaie beeld te creëren.”

“De aansluitingen en de details zijn vanuit die constructieve basis met zorg ontworpen en uitgewerkt, wat zeer belangrijk is voor de verfijning in het ontwerp. Zo heeft het hierboven omschreven dak aan de bovenzijde de isolatie welke niet boven de overstekken doorsteekt. Door het gebruik van deze opbouw is de dakrand minimaal in hoogte en daarmee elegant in aanzicht. De aluminium, in-verhouding-gemaatvoerde, daktrim versterkt dit waardoor het geheel nog lichter oogt.”

“De opbouw van het dak maakt dat de onderzijde van het constructieve hout gelijk het plafond vormt wat van binnen naar buiten loopt. Aan de binnenzijde is in overleg met de opdrachtgevers een minimale stuclaag aangebracht, aan de buitenzijde is het hout in het zicht. Ook is er veel aandacht gestoken in de detaillering en materialisering van de fraaie, blank gelakte, eikenhouten
kozijnen. Deze sluiten direct aan op het plafond.”

“Tot slot zijn de overige aansluitingen van de kozijnen een voorbeelden voor de nagestreefde kwaliteit en uitstraling van de detaillering. Er zijn twee hoeken waarin het raam bijna moeiteloos alleen om een houten stijl draait, waar er ook hoeken zijn waarin er juist is gekozen precies een stuk wand te plaatsten om de juiste oriëntatie en verhoudingen te bereiken.”

Bekijk hier het project

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats de zilk
  • Projectarchitect(en) david windt en jeroen derksen
  • Adviseur constructie van dijke bv, alphen aan de rijn
  • Aannemer Aannemersbedrijf H.W. Twisk bv, castricum
  • Ontwerpbureau derksen|windt architecten
Reageer op dit artikel