Project

ARC17 Detail: Royal Agio Cigars – Bo.2 architectuur en stedenbouw bv

ARC17 Detail: Royal Agio Cigars – Bo.2 architectuur en stedenbouw bv
voorgevel, foto The art of living

Om een relatie te leggen tussen verleden, heden en toekomst heeft de kantoorgevel een afgeleide signatuur van de oorspronkelijke gevel gekregen die refereert aan tabak en tot uiting komt in de brons kleurige gevelbanden. Oorspronkelijk was de inblaas van de luchtbehandeling vanuit deze gevelbanden gedacht. Uiteindelijk is gekozen om deze via de koelplafonds in te blazen vanuit kanalen op het dak.

De gevel die de achtergrond voor het nieuwe hoofdkantoor en de oorspronkelijke fabriek vormt is uitgevoerd als een 2 zijdig gefacetteerde spiegelwand. Deze weerkaatst de parkstrook die ervoor ligt waardoor het geheel op grotere afstand lijkt te liggen en er is meer nadruk op het nieuwe hoofdkantoor en het restant van de oude fabriek.

Hiervoor is gekozen voor mat glanzende zilverkleurige panelen die onder 2 hoeken op de gevel staan. Het effect hiervan is een subtiele weerspiegeling van de parkachtige strook die refereert aan het zandlandschap van Brabant; solitaire dennen en eiken staan op een met wilde grassen begroeid licht glooiend terrein..

Het plafond in de kantoren en gangen is in gezamenlijkheid ontwikkeld met Solidair, Rockfon en Van Hout installaties. Om naadloze aansluitingen te kunnen maken is uiteindelijk gekozen voor het cross lock verdekt ophangsysteem.

Het kantoor heeft een open karakter door toepassing van transparante binnenwanden. Het comfort in de kantoren is buitengewoon te noemen en wordt ervaren als dat van een geluidstudio; rustig en stil. Er is veel aandacht besteed aan de integratie van de verlichting, gordijnrails plenumafzuiging.

De verlichting is samen met QC Lightfactory ontworpen en geïntegreerd in de bouwkundige details.

Bijzondere aspecten van het binnenklimaat

  • Goede temperatuur regeling, optimale luchtverversing en voldoende lichtopbrengst bij zo weinig mogelijk energieverbruik. Zodra men bijvoorbeeld een raam in het kantoor opent valt in de zomer de koeling uit.
  • De vloeren in de productie en de kantoren zijn voorzien van vloerverwarming en vloerkoeling. Een optimale temperatuur wordt gecreëerd door dit vloersysteem in combinatie met luchtbehandeling en/of koelplafonds) te laten communiceren. Het effect is een zeer behaaglijk klimaat waarbij luchtwisselingen niet tot nauwelijks worden ervaren.

Ontwerp en realisatie

  • Projectarchitect(en) Paul Goltstein (project architect) , Dirk van de Pol, Niels Olivier
  • Medewerkers Bart Thal
  • Adviseur constructie Raadgevend Ingenieursburo Van Nunen, Rosmalen
  • Adviseur installaties Deerns raadgevende Ingenieurs, Eindhoven
  • Adviseur bouwfysica Bouwadvies De koning, Tilburg
  • Adviseur brandveiligheid Risconet, Vierhouten
  • Aannemer Remmers bouwbedrijf, Tilburg
  • Interieurarchitect HAL-2 Ruimte vormgevers, Eindhoven
  • Landschapsarchitect Van Helvoirt, Berkel Enschot
  • Stedebouwkundige Bo.2 architectuur en stedenbouw bv, Vught
  • Bouwmanagement Bo.2 architectuur en stedenbouw bv, Vught
  • Toeleveranciers Cladding Partners
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 14.186
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 14.094
  • Bruto inhoud 97.800
  • Netto inhoud 95.460
  • Programma kantoren, laboratorium, conferentierooms, sociale voorzieningen, productie ruimte, verschillende types van opslag, expeditie.
  • Voorlopig ontwerp 05-2013
  • Definitief ontwerp 07-2014
  • Aanvang bouw 05-2015
  • Oplevering 11-2016
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 10.511.300 ex btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 7.275.000 ex btw
  • Opdrachtgever Highlands Beheer, Duizel
  • Ontwerpbureau Bo.2 architectuur en stedenbouw bv, Vught

Foto's

Lees voordat u gaat reageren de spelregels