Project

ARC17 Detail: P+R parkeergarage Zutphen – MoederscheimMoonen Architects

ARC17 Detail: P+R parkeergarage Zutphen – MoederscheimMoonen Architects
foto: Harry Noback

De essentie van het project P+R Zutphen is gelegen in de wijze hoe je met beperkte middelen een krachtig statement kan maken; een icoon op een belangrijk kruispunt in de stad Zutphen. Hierbij is de houten geveluitwerking en detaillering van wezenlijk belang en draagt het bij aan een rijke belevingswaarde van een in wezen strikt ‘utilitair’ project.

De P+R bij het NS Station is onderdeel van de wijk Noorderhaven, een nieuw woon- en werkgebied in de gemeente Zutphen. Het ontwerp van de parkeergarage refereert naar de historische pakhuizen en de oude industrieën die kenmerkend waren op deze plek in de Hanzestad.

De koppen van het langgerekte gebouw grenzen aan de twee belangrijkste doorgangen onder het spoor (voor auto’s en voetgangers) en hebben in het ontwerp bijzondere aandacht gekregen. Aan één zijde bevindt zich het verticale transport van de garage dat wordt vormgegeven door twee wokkelvormige hellingbanen. Deze eye catchers lopen uit naar mate je hoger komt en ze geven het gebouw een sculpturale en dynamische aanblik. Aan de andere kopgevel overheerst de duidelijke referentie naar de typologie van het pakhuis door de vormgeving van een karakteristieke gevellijn en houten luiken.

Het gebouw wordt ‘opgetild’ door speels geplaatste gegalvaniseerde kolommen als verwijzing naar het voormalige industriële karakter van de plek en de nabij gelegen Oude IJsselbrug. Dankzij deze open plint wordt daglicht op de begane grondvloer gemaximaliseerd. De gevel van de bovengelegen verdiepingen is bekleed met houten lamellen die door de openheid zorgen voor genoeg daglicht en natuurlijke doorspuiing (ventilatie). Deze lamellen zijn in verschillende richtingen gemonteerd en tevens zijn er rode stalen strippen ingebracht, zo krijgen de lange gevels dynamiek en speelsheid. In de avonduren blijkt dat er tussen de lamellen ook verticale ledverlichting zit verstopt die het geheel in vuur en vlam zet.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Lijmerij 2
  • Plaats Zutphen
  • Projecttitel P+R parkeergarage Zutphen
  • Projectarchitect(en) Erik Moederscheim
  • Medewerkers Jelle Rinsema, Auke Bult, Sulejman Gusic, Fernando Polo Calvo
  • Adviseur constructie Ingenieursbureau JVZ
  • Aannemer Continental Car Parks
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 12780
  • Programma Parkeergarage voor 375 auto’s met fietsenstalling
  • Aanvang bouw juli-2016
  • Oplevering januari-2017
  • Opdrachtgever NS Stations
  • Ontwerpbureau MoederscheimMoonen Architects

Foto's

Lees voordat u gaat reageren de spelregels