Project

ARC17 Detail: Medisch Spectrum Twente, Oldenzaal – IAA Architecten

ARC17 Detail: Medisch Spectrum Twente, Oldenzaal – IAA Architecten
Fotografie: Henny Raaymakers

Er is echt gewerkt vanuit het materiaal zink, in een kleur die toentertijd net was ontwikkeld. De afstanden tussen naden en platen is zo geconfigureerd, dat zo efficiënt maar creatief mogelijk kon worden omgaan met standaardafmetingen. Door een intensieve samenwerking met VMZINC is een speciale techniek ontwikkeld die geïnspireerd was op zowel de techniek van gebrevetteerde roeven als de felsnaad.

Het MST Oldenzaal is verbouwd volgens de modernste maatstaven en compacter van opzet geworden. Van binnen zijn de authentieke details nog zichtbaar en aan de buitenkant zijn de veranda’s van het neogotische deel in ere hersteld. Als onderdeel van de verbouwing werd het overbodige beddenhuis gesloopt om plaats te maken voor een moderne entreehal met atrium, restaurant en lobby, om zo op een heldere manier de poliklinieken op de verschillende verdiepingen met elkaar te verbinden.

Het nieuwe volume is modern en abstract vormgegeven met een gevel van bruin zink. Voor het uiterlijk van de gevel is er echt gewerkt vanuit het materiaal. De kleur die is gekozen voor de gevel was ten tijde van het ontwerp net ontwikkeld. Deze kleur paste perfect bij het traditionele bakstenen ziekenhuisgebouw, maar tegelijkertijd contrasteerde het materiaal zodanig, dat nieuw en oud prachtig in harmonie zijn. Bovendien blijven hierdoor de gerestaureerde witte veranda’s aan de voorzijde dominant. Door de verplaatsing van de entree was het logisch de parkeerplaatsen van de voorzijde naar de zijkant te verplaatsen, waardoor het voormalige groene karakter van het voorterrein weer is hersteld.

Voor deze gevel is er een speciale techniek ontwikkeld die geïnspireerd was op zowel de techniek van gebrevetteerde roeven als de felsnaad. Door te werken met de verticale belijning van zink en deze af te wisselen met verspringende naden en verschillende baanbreedtes is er nog meer diepte en reliëf ontstaan.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Prins Bernhardstraat 17
  • Plaats Oldenzaal
  • Projecttitel Medisch Spectrum Twente, Oldenzaal
  • Projectarchitect(en) Harry Abels
  • Medewerkers Stefan Bonnes, Michelle Booltink, Rick Bruggink, Marta Lachowska, Jan Veldscholte, Marc Wools,
  • Adviseur constructie Ingenieursbureau Bartels BV, Enschede
  • Adviseur installaties Ingenieursburo Linssen BV, Amsterdam
  • Aannemer Koopmans Bouw BV, Enschede
  • Interieurarchitect IAA Architecten BV, Amsterdam - Enschede
  • Landschapsarchitect IAA Architecten BV, Amsterdam - Enschede
  • Bouwmanagement IAA Architecten BV, Amsterdam - Enschede | Projectmanagement Pieterse Terwel Grevink, Amstersfoort
  • Toeleveranciers E-Installateur: Croon Elektrotechniek BV, Enschede | W-Installateur: Wolter & Dros BV, Enschede
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 12.700
  • Programma Ziekenhuis
  • Voorlopig ontwerp december 2012
  • Definitief ontwerp december 2013
  • Aanvang bouw september 2014
  • Oplevering maart 2017
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 18.000.000
  • Opdrachtgever Raad van Bestuur Medisch Spectrum Twente
  • Ontwerpbureau IAA Architecten

Foto's

Fotografie: Henny Raaymakers

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels