Project

ARC17 Detail: Laanwoning Haagwijk – jacobienHOFSTEDEarchitect

ARC17 Detail: Laanwoning Haagwijk – jacobienHOFSTEDEarchitect
fotografie: Gerard-Jan Vlekke

Op het nieuwe eigentijdse landgoed Haagwijk gelegen op buitenplaats Duivenvoorde is deze nieuwbouwwoning gerealiseerd. Iedere woning op Haagwijk is uniek maar wordt, door overeenkomsten in materialisering, massa en uitstraling, deel van het grotere plan. Door verbijzonderingen van het metselwerk in combinatie met gedetailleerde houten geveldetails krijgt dit eenvoudige volume, binnen het grotere plan Haagwijk, toch zijn eigen karakter.

De wens zelf een woning te bouwen naar eigen ontwerp buiten de bebouwde kom kon hier in vervulling gaan. In samenspraak met supervisor Henket en het landschapsplan van Michael van Gessel werden richtlijnen opgesteld voor de woningen langs de nieuwe laan. Eenvoudige volumes (tweelaags/plat dak) van baksteen in de kleur grijs.

In dit ontwerp wikkelt de bakstenen gevel zich als een continue schil rond de binnenruimtes, afgewisseld met houten geveldelen, puien en luifels. Het idee van de schil wordt versterkt door te kiezen voor een horizontale belijning in het metselwerk; stootvoegloos met een terugliggende doorstrijk lintvoeg. Bij de entree wordt dit horizontale effect nog versterkt door om de laag het metselwerk 3cm naar voren te laten springen. Deze detaillering In combinatie met stootvoegloos metselen en een doorstrijkvoeg vereiste ook in de uitvoering een zorgvuldige aanpak, waarbij de mortel om de 5 lagen moest uitharden alvorens verder gemetseld kon worden. Aan de voorzijde zorgt deze verbijzondering ervoor dat de bezoeker automatisch geleid wordt richting entree. Dit komt tevens door het schuin laten teruglopen van de metselwerkvlakken. Om de horizontale lagen van het metselwerk rondom door te kunnen laten lopen zijn de niet haakse hoeken gemaakt door op maat gezaagde stenen.

Het horizontale metselwerk wordt gecombineerd met open verticale latten gevels, luifels en plafonds.Door de precieze verwerking van de latten bij de aansluitingen met metselwerk en op de overgangen van niet haakse hoeken ontstaat een zorgvuldig en prachtig lijnenspel.

Dit hoge afwerkingsniveau in de detaillering is in het interieur doorgezet.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Haagwijk 12
  • Plaats Voorschoten
  • Projecttitel Laanwoning Haagwijk
  • Projectarchitect(en) Jacobien Hofstede
  • Medewerkers Petra van Trigt (interieurarchitect), Antonio Cannavacciuolo
  • Adviseur constructie Winkster Engineering Services, Voorburg
  • Adviseur installaties S&W Consultancy, Vlissingen
  • Adviseur bouwfysica S&W Consultancy, Vlissingen
  • Aannemer Bouwbedrijf Van Leent, 's Gravenzande
  • Interieurarchitect Petra van Trigt, Den Haag
  • Toeleveranciers baksteen: Wienerberger, vouwpuien: solarlux
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 320m2
  • Programma wonen
  • Voorlopig ontwerp November 2014
  • Definitief ontwerp Februari 2015
  • Aanvang bouw December 2015
  • Oplevering December 2016
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau jacobien HOFSTEDE architect

Foto's

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels