Project

Nominatie ARC17 Detail: Bezoekerspaviljoen Park Vijversburg – STUDIO MAKS & Junya Ishigami + Ass.

Nominatie ARC17 Detail: Bezoekerspaviljoen Park Vijversburg – STUDIO MAKS & Junya Ishigami + Ass.
Het zacht glooiende dak wordt volledig gedragen door de geïsoleerde glazen wanden (Foto © Iwan Baan)

We wilden een zo transparent mogelijke bezoekerscentrum ontwerpen zodat de ervaring van het monumentale park van buiten en van binnenuit zo bijzonder mogelijk zou zijn. We ontwierpen samen met ABT een glazen draagstructuur van extra heldere en geïsoleerde ruiten die een vrije overspanning van 15 meter mogelijk maakt. Elk van de 75 ruiten heeft zijn eigen vorm en afmeting.

In 2011 wonnen Kums en Ishigami de prijsvraag voor een nieuw bezoekerscentrum voor Park Vijversburg, een cultuurpark in Tytjerk, Friesland. Het bestaande landhuis en het park zijn beide Rijksmonumenten.

Het paviljoen, een uitbreiding van het bestaande landhuis, is niet ontworpen als gebouw, maar als deel van het landschap; drie glazen gevels volgen bestaande lijnen in de omgeving die kenmerken uit het historische cultuurlandschap weerspiegelen en tegelijkertijd een nieuwe omsloten binnenruimte vormen. De centale ruimte ligt iets verzonken in het landschap; zacht oplopende hellingbanen leiden bezoekers van het grootschalige parklandschap naar de intieme binnenruimte van het paviljoen, één meter onder maaiveld.

Om een zo vrij en wijds mogelijk uitzicht te bieden op het omliggende park is elke vorm van draagstructuur anders dan de glazen gevels zelf vermeden. De extra heldere, geïsoleerd glazen gevels vormen de hoofddraagstructuur; er zijn geen kolommen toegepast. De driehoekige vorm van het gebouw is van nature een stabiele vorm waardoor dwarsverbanden niet noodzakelijk zijn, zelfs niet bij de 15 meter vrije overspanning.

Elk van de 75 panelen zijn in vorm en afmeting uniek. Ze zijn opgebouwd uit extra heldere, geharde en gelamineerde dubbele ruiten met een totale dikte van 42 mm. De ‘glass spacers’ zijn van aluminium (ongewoon bij gebogen ruiten), de naden van translucent siliconen: dit alles om de transparentie van het geheel te waarborgen.

Het klimaat wordt gehandhaafd met lage-energie-voorzieningen; er wordt gebruik gemaakt van lage temperatuur-vloerverwarming in combinatie met een ‘tropendak’; een lucht-plenum in het dak dat op afstand bestuurbare kleppen bevat.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Swarteweisein 2
  • Plaats Tytjerk
  • Projecttitel Bezoekerspaviljoen Park Vijversburg
  • Projectarchitect(en) Marieke Kums
  • Medewerkers Jelmer Buurma, Gorka Beitia Zarandona, Panos Papanastasis, Mira Brethouwer, Christiaan Harmse, Thanasis Ikonomou, Susie Newman, Yuka Takeuchi, Yong-il Kim, Eunyong Kim (STUDIO MAKS), Junya Ishigami, Wataru Shinji (JI)
  • Adviseur constructie ABT BV, Delft/Velp
  • Adviseur installaties ABT BV, Delft/Velp
  • Adviseur akoestiek ABT BV, Delft/Velp
  • Adviseur bouwfysica ABT BV, Delft/Velp
  • Adviseur brandveiligheid ABT BV, Delft/Velp
  • Aannemer Jurriëns Noord (Groningen) i.s.m. Friso Bouwgroep (Sneek)
  • Interieurarchitect STUDIO MAKS, Rotterdam
  • Landschapsarchitect STUDIO MAKS, Rotterdam
  • Beeldend kunstenaar n.v.t.
  • Stedebouwkundige n.v.t.
  • Bouwmanagement Mart Lenis Bouwmanagement & Advies
  • Samenwerkende architect Junya Ishigami & Ass., Tokyo
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 300
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 270
  • Programma Bezoekerscentrum, expositie, muziek
  • Voorlopig ontwerp Mei 2013
  • Definitief ontwerp Augustus 2013
  • Aanvang bouw Maart 2014
  • Oplevering Mei 2017
  • Opdrachtgever Stichting op Toutenburg
  • Ontwerpbureau STUDIO MAKS & Junya Ishigami + Ass.

Foto's

fotograaf: Iwan Baan

Gerelateerde tags

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels