Project

ARC17 Detail: Asian Library – Nieuw paviljoen op het dak van de universiteitsbibliotheek – Katja Hogenboom studio en FELSCH Architecten

ARC17 Detail: Asian Library – Nieuw paviljoen op het dak van de universiteitsbibliotheek – Katja Hogenboom studio en FELSCH Architecten
exterieur Asian Library. foto: Jeroen Musch

Een glooiende witte lijn van glas met de verfijnde luifel als rand, maakt een gebaar wat zich tot het structuralisme van het bestaande gebouw verhoudt, een intentie om een elegant, verfijnd , en onafhankelijk gebaar te maken. Door dit detail maakt het paviljoen zich niet los van het bestaande, maar probeert juist het gebouw op een bescheidde maar zeker eigentijdse wijze af te maken.

Architectonisch een idee van een paviljoen ontwerpen die zich bescheiden maar ook eigenzinnig opstelt ten aanzien van het bestaande gebouw: Door de volledig glazen gevel met de ranke luifel krijgt het aanzicht van de dakrand een dunne elegante uitstraling. De terug-liggende gevellijn van het paviljoen volgt een vereenvoudigde krommende lijn ten aanzien van de bestaande gevellijn.

exterieur Asian Library. foto: Jeroen Musch

De raamverdeling in de nieuwbouw wijkt af in maat van de bestaande gevelverdeling, zodat de nieuwe gevel verwijst naar, maar zich ook duidelijk onderscheidt van de bestaande gevel. De grote ramen bieden zicht op de oude binnenstad van Leiden en de botanisch tuin. in het interieur is de toevoeging van de serre, centraal in het gebouw van belang. Een serre die als bijzondere ruimte om te werken en samen te komen kan worden gebruikt. Het is een plek in de Asian Library, waar je tussen de planten een moment van reflectie vindt. De serre legt, in de overgang tussen het bestaande en het nieuwe, de verbinding met het atrium in het Huygenscentrum en de rest van de bibliotheek, waardoor er licht binnen komt, en het Huygenscentrum ook, zoals vroeger voorzien wordt van daglicht. In contrast met het bestaande gebouw zijn exterieur en interieur van de opbouw in lichte kleuren, wit en zilver tinten met 1 accent kleur. Een rood gradiënt naar wit op de wanden van de bestaand vluchttrappenhuizen, als verwijzing naar de rode kleur die in eerdere renovatie in het gebouw is toegepast.

Ontwerp en realisatie

  • Adres witte singel 27
  • Plaats Leiden
  • Projecttitel Asian Library - Nieuw paviljoen op het dak van de universiteitsbibliotheek
  • Projectarchitect(en) Katja Hogenboom ism Jasper Felsch
  • Medewerkers Mette Bos, Leon Broeren
  • Adviseur constructie ABT, Delft
  • Adviseur installaties HE-adviseurs, Rotterdam
  • Adviseur akoestiek ABT, Delft
  • Adviseur bouwfysica ABT, Delft
  • Aannemer Huurman, Leiden
  • Bouwmanagement ABT, Delft
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 954.3 m2
  • Bruto inhoud 3634.5 m3
  • Programma bibliotheek gewijd aan Azië Collecties: 150 studieplekken, een cinema, 2 seminar ruimten ( 6 en 10 personen) 2 kantoorruimten en een serre.
  • Voorlopig ontwerp 06-2015
  • Definitief ontwerp 10-2015
  • Aanvang bouw 04-2016
  • Oplevering 03-2017
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 3.587.000
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 3.000.000
  • Opdrachtgever Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden
  • Ontwerpbureau Katja Hogenboom studio, Umeå Zweden en FELSCH architecten, Amsterdam

Foto's

Fotografie: Jeroen Musch

Gerelateerde tags

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels