Project

ARC17: Atelier van groeiende ambitie – Open Kaart

ARC17: Atelier van groeiende ambitie – Open Kaart
Foto: Rufus de Vries

De lang gekoesterde wens van een schilderatelier werd werkelijkheid in de eigen achtertuin. Een onooglijk rommelschuurtje groeide door tot licht atelier met zolder. Door voort te bouwen op het bestaande schuurtje kon binnen een beperkt budget een atelier met zolder gerealiseerd worden. De zijgevels van het schuurtje bleven staan als getuigen voor wie niet geloofde dat dit mogelijk zou zijn.

Middels een verfijnde detaillering zijn de conservatieve vormgevingseisen van de gemeente (zadeldak met dakkapel) verenigd met de wens om een elegant bouwwerk toe te voegen aan de zee van golfplaten bijgebouwtjes. De opdrachtgevers hebben intensief mee ontworpen aan het project. Veel ontwerpsessies hebben aan de keukentafel plaatsgevonden. De jongste zoon van de opdrachtgever maakte een maquette van het voorlopig ontwerp.

foto: Rufus de Vries

Er is besloten 3 van de 4 wanden van het schuurtje te laten staan. Het halfsteens metselwerk is als buitenspouwblad gehandhaafd, waardoor een expressieve relatie tussen oud en nieuw zichtbaar wordt. De planken en afdeklatten van geplatoniseerd vuren geven diepte en ritme aan het eenvoudige volume. Doordat de latten over gevel, verholen goot en dak doorlopen ontstaat een vanzelfsprekend beeld.

Het interieur is afgewerkt met populierenhouten platen waar elektra, ledverlichting, een infrarood stralingspaneel en ophangrails in zijn weggewerkt. De vloer is voorzien van elektrische vloerverwarming en het tapwater wordt verwarmd met een elektrische boiler. Daarmee is het atelier all-electric en energiezuinig.

foto: Rufus de Vries

In het ontwerp is rekening gehouden met de optie om het atelier later aan de achterzijde uit te breiden met een badkamertje. Het kan dan dienst doen als tiny house voor een van de zoons of als mantelzorgwoning voor een toekomstige eigenaar. Het project laat zien hoe met bescheiden middelen en in nauwe samenwerking onvermoede mogelijkheden kunnen worden toegevoegd in de achtertuin.

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Atelier van groeiende ambitie
  • Projectarchitect(en) Pieter Graaff
  • Medewerkers Wessel Jonker
  • Adviseur constructie De Vries konstruktieburo, Gouda
  • Adviseur installaties Dros, Zegveld
  • Aannemer De Kramer, Driebruggen
  • Toeleveranciers Platowood
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 24
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 19
  • Bruto inhoud 45
  • Netto inhoud 45
  • Programma Schilderatelier
  • Voorlopig ontwerp april 2016
  • Definitief ontwerp november 2016
  • Aanvang bouw februari 2017
  • Oplevering juli 2017
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 35000
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 30000
  • Opdrachtgever Ria Blom, Woerden
  • Ontwerpbureau Open Kaart

Foto's

Fotografie: Rufus de Vries

Gerelateerde tags

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels